Вітамін F – для здоров’я шкіри і не тільки

Вітамін F – для здоров’я шкіри і не тільки

Про користь вітаміну F знають не всі: як правило, у нас на слуху назви інших вітамінів, які вважаються основними, – А, Е, С, В і т.д. Речовина, яку вчені назвали вітаміном F, відкрили набагато пізніше, ніж інші вітаміни, а дослідження не відразу показали, які саме процеси в нашому організмі залежать від його наявності.

Вітамін F – це ненасичені жирні кислоти – лінолева, ліноленова і арахідонова, об\’єднані під одним найменуванням (від англійського «fat», що означає «жир»).
Для чого нам потрібен вітамін F? Медики кажуть, що його дефіцит викликає появу прищів й інші шкірні захворювання – наприклад, екзему. Після різних пошкоджень, у тому числі сонячних опіків, шкіра відновлюється дуже швидко, якщо її «підгодувати» ненасиченими жирними кислотами. Дерматити, екзема та шкірні висипання теж зникають.
Завдяки поліненасиченим жирним кислотам у крові нормалізується рівень холестерину, що є профілактикою атеросклерозу. Вітамін F також перешкоджає утворенню тромбів, природним чином розріджуючи кров. Запальні процеси зменшуються і відступають під дією вітаміну F: минають набряки, біль.

Хвороби опорно-рухового апарату виникають тоді, коли порушене живлення тканин. Саме так виникають радикуліти, остеохондрози, ревматоїдні артрити –в їхній основі лежить дефіцит поліненасичених жирних кислот.
А якщо ще згадати, що без вітаміну F неможливий нормальний процес розмноження, то стане ясно, що це речовина для нас дійсно життєво необхідна.
Вітамін F має протизапальну дію на шкіру, загоює рани і виразки, стимулює процеси регенерації й обмін речовин. При нестачі вітаміну F страждають шкірні покриви: утворюються виразки, а в деяких місцях навіть некрози; порушується пігментація шкіри, оскільки вироблення меланіну не відповідає нормі. Псуються нігті та волосся.
Поліненасичені жирні кислоти потрапляють у наш організм тільки з продуктами харчування: рослинною олією і тваринними жирами. Ненасичені жирні кислоти містяться в рослинних оліях: соєвій, соняшниковій, оливковій, лляній, кукурудзяній, арахісовій, а також у тваринному жирі.

Дерматокосметологи пояснюють, що дефіцит вітаміну F приводить до пошкоджень гідроліпідного бар\’єру, і шкіра втрачає захист – починає в\’янути і старіти. Косметика з вітаміном F, проникаючи вглиб шкірних шарів, допомагає утримувати вологу і захищати шкіру від негативних впливів. Тому, купуючи косметику, особливо антивікову, варто переконатися, що в її складі є вітамін F.
А ще покращити свою шкіру за допомогою вітаміну F можна, приготувавши домашні маски для обличчя. Масляні маски зволожують шкіру і роблять її молодшою. Тримати такий засіб на обличчі слід близько 20 хвилин, а потім умитися теплою водою.
Маски можуть містити різні компоненти – головне, щоб у них була рослинна олія. Можна накладати на обличчя суміш тертого яблука з оливковою олією; яєчний жовток, розтертий з вершковим маслом і медом; можна просто змащувати шкіру обличчя і шиї обліпиховою олією.
Маска з ромашки аптечної (3 ст.л.), меду (1 ст.л.), яєчного жовтка і будь-якого рослинного масла (1 ч.л.) освіжить шкіру, зробить її гладкою і додасть матовий відтінок. Ромашку заливають окропом (1/4 ст.), настоюють, зливають воду, а масу, що лишилася, змішують з медом, маслом і жовтком. Суміш наносять на обличчя і шию, накривають серветкою і тримають 10 хвилин.
Кашка з листя салату з лимонним соком і рослинним маслом зволожує і живить шкіру обличчя, а також розгладжує дрібні зморшки.

Реклама

5 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x