Черкащанам радять берегтися від ботулізму (поради)

Черкащанам радять берегтися від ботулізму (поради)

Управління Держпродспоживслужби в м. Черкаси повідомляє, що 27 квітня 2017 року в Черкасах зареєстрували випадок захворювання на ботулізм мешканця міста 1960 року народження. Він уживав із пивом ікру в’яленої риби невідомого походження. У цей же день із клінічними ознаками: запаморочення, туман та двоїння в очах, головний біль швидка медична допомога чоловіка госпіталізували у Черкаську міську інфекційну лікарню. Там йому встановили діагноз: ботулізм середньої тяжкості. Захворювання на ботулізм підтверджено лабораторно. На сьогодні стан хворого стабілізувався, триває лікування. У зв’язку з цим випадком управління Держпродспоживслужби в місті Черкаси нагадує про заходи, які вбережуть від захворювання на ботулізм, йдеться у повідомленні на сайті Черкаської міської ради.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. У питаннях профілактики ботулізму основним принципом є дотримання чистоти сировини. Тому, що чистіше відмито городину перед консервуванням, що ретельніше промита риба перед засолом, то менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Із метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись таких рекомендацій:
– не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
– такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
– ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
– сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Про це з посиланням на міське управління Держпродспоживслужби повідомляє міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров\’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x