Найближчими днями в регіоні прогнозують теплу з грозами погоду

Найближчими днями в регіоні прогнозують теплу з грозами погоду

Червень 2022 розпочався аномальним теплом із літніми 27−29°. Середньодобові температури 19−22°, що на 3−5° вище за норму. Інтенсивне прогрівання призвело до того, що атмосфера поводить себе не за «синоптичними правилами», а саме − сьогодні вночі у місті Чигирин за 3,5 години випало більше 30 мм дощу, у супроводі грози та граду, що є небезпечним метеорологічним явищем І рівня небезпечності. На решті території області було спокійно, без опадів. Повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

 

Такі погодні умови вказують на те, що атмосфера перейшла на літній режим, коли головним фактором погоди стає конвекція. Саме вона визначає термодинамічну нестійкість атмосфери, при якій типово вранці безхмарне небо, після обіду гримлять грози, а надвечір все заспокоюється. Чому так відбувається? Із прогріванням величезні маси теплого повітря спрямовуються вверх. Там вони остигають і формують потужну конвективну хмарність, із якою пов’язані літні явища: зливи, грози, шквали та град.

 

Наступні дві доби на Черкащині утримається аномально тепла погода з температурою вночі 9−14º, вдень 23−28º. Якщо у п’ятницю чекаємо короткочасні грозові дощі, місцями у супроводі шквалу 15−20 м/с та граду, то у суботу атмосфера «відпочиватиме»: сонячно, сухо та маловітряно.

 

У неділю, 5 червня, погода зміниться. Із півдня до нашого регіону «прорвуться» атмосферні фронти, тому прогнозують грозові дощі, удень в окремих районах град та шквали 15−20 м/с. Температура дещо знизиться: вночі 11−16º, удень 17−22º. Із короткочасними дощами буде і понеділок, температура вночі 10−15º, вдень 21−26º.

 

Читайте нас у телеграмі – Черкаські новини#Нова Доба

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x