Страховий стаж під контролем

Згідно зі ст.24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Із 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати, з якої сплачується мінімальний страховий внесок становить 3200 грн. Як перевірити роботодавця, чи сплачує він за вас страхові внески і в якому розмірі, чи зараховується вам страховий стаж? Є два способи.
Перший спосіб. Прийти до будь-якого відділення Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом. Якщо маєте при собі ці два документи, фахівці за декілька хвилин видрукують вам дані з бази персоніфікованого обліку. Згідно з ними ви зможете перевірити, яку вам нараховували зарплату, скільки за вас сплачували соціального внеску та скільки днів страхового стажу вам зараховано за той чи інший місяць.

Другий спосіб. Можна зареєструватися на веб-порталі Пенсійного фонду України і кожного місяця, не виходячи з дому, перевіряти чи зарахували вам страховий стаж.
На Веб-порталі ПФУ передбачено два способи реєстрації:
1. Онлайн реєстрація за електронним цифровим підписом (ключем ЕЦП). Ключ ЕЦП знаходиться на будь-якому носії (наприклад, флешка) або на електронному пенсійному посвідченні (ЕПП). Якщо Ви не маєте ще ЕЦП, Вам необхідно звернутися в Акредитований Центр сертифікації ключів (АЦСК) та отримати ЕЦП. Інформація щодо отримання ЕЦП може бути отримана в мережі Інтернет в залежності від АЦСК, обраного Вами.
2. Подача заяви для реєстрації на веб-порталі (необхідне особисте відвідування органу ПФУ).
Детальніше про порядок реєстрації можна дізнатися на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua/)
З 2017 року роботодавців України, які порушують трудові права працівників, платять зарплату в конверті, не утримують і не платять з неї податки, чекають фінансові санкції, а саме:
100 мінімальних зарплат (320 000 грн), − недопуск державного інспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників з неоформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску (виплата зарплати у конверті).

30 мінімальних зарплат (96 000 грн), − за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення:
фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, встановлений на підприємстві (тобто людина офіційно має працювати 4 години, але за фактом працює 8 годин);
виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;
порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць;
виплати не в повному обсязі.
У разі порушення роботодавцем ваших трудових прав звертайтеся на урядову «гарячу лінію», «гарячу лінію Міністерства соціальної політики України», до профспілкових органів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x