Родина Оношків: півстоліття разом

Родина Оношків: півстоліття разом

За своє тривале спільне життя вони надбали двох дітей і трьох онуків, а головне – зуміли зберегти свої почуття на все життя. Йдеться про чудове подружжя Івана Андрійовича й Олени Григорівни Оношків, які 14 травня відзначать золоте весілля.

Народилися ювіляри в селі Матусів, що на Шполянщині. Закінчивши школу, на три роки старший Іван поїхав навчатися до Макіївки, в рідне ж село повернувся вже спеціалістом, привізши з міста і диплом, і стильний, як за тими мірками, гардероб: ходив у костюмі, мав білого шарфа і розкішне пальто.
Родина Оношків: півстоліття разом
– Словом, тато був перший красень на селі: дуже вродливий, завжди гарно вбраний, зачаровував дівочі серця без зусиль, – розповідає донька Жанна Іванівна. – Але обрав маму. Вона тоді працювала в Полтаві, а в рідне село приїздила до батьків. Побачилися, закохалися й невдовзі одружилися.

Офіційно розписалися в лютому далекого 1967 року. Занесли сільському голові пляшку горілки й банку солоних огірків – і за плату, і за пригощання. А свято влаштували аж у травні.

– Мама працювала в торгівлі, тож змогла роздобути неймовірно дефіцитне весільне вбрання: білосніжну сукню й фату, – відзначає пані Жанна.

Та все ж весілля не було надто гучним: родина Олени мала невеликі статки. Дівчина росла без батька, бачила його лише на фотографії: тато загинув на війні відразу після її народження, а Степанида Якимівна (так звали маму нареченої) виховувала трьох дітей. Та й у родині Івана не дуже розкошували – у сім’ї колишнього фронтовика Андрія Антоновича виховували трьох синів. Молоді ж лише спиналися на ноги – Іван працював економістом на МТС (машино-тракторна станція), Олена щойно закінчила Уманський кооперативний технікум і працювала торговим економістом на Полтавщині.

Спочатку молоде подружжя винаймало житло, а потім збудували власний дім, у якому народилося двійко дітей: донька Жанна та син Віктор. Про затишок у домі та виховання малечі більше дбала Олена Григорівна. Хоча при цьому встигала вправлятися і на роботі. За сумлінність навіть отримала звання ветерана праці. Натомість Іван Андрійович більшу частину життя віддав професії бригадира рільничої бригади. Працював у гарячу жниварську пору цілодобово, навіть діти бачили його тоді рідко. Деякий час займав і керівні посади, але поле манило знову. За сумлінну працю та вагомий внесок у розвиток сільського господарства Івана Андрійовича нагородили орденом «Знак Пошани» та двома срібними медалями ВДНХ «За успіхи в народному господарстві СРСР». А ще він був активним учасником художньої самодіяльності сільського Будинку культури. Маючи чудовий голос, співав у народному хорі, який був знаний тоді на всю Черкащину. Та й зараз частенько полюбляє заспівати у колі сім’ї та друзів.
Родина Оношків: півстоліття разом
– Попри всю шалену зайнятість і відданість роботі, тато завжди дбав, аби хоча б на вихідних ми побули всі разом. Садив нас малих на мотоцикла й вирушали до ставка рибалити, чи й у ліс по гриби, або й так десь помандрувати околицями, – пригадує дитинство Жанна Іванівна. – Узагалі ж тато – дуже лагідна, добра та чуйна людина. Із неймовірною ніжністю ставиться до своєї дружини. Навіть жартує, що «я її завжди Оленкою кличу, а вона мене – тільки Іваном». А ще на всі свята, а часто й просто так, він не забував дарувати мамі квіти. Якось, аби привезти на Восьме березня котиків, мусив їхати аж десь на болото, повернувся увесь забрьоханий, але з гілочками ніжної весняної верби…

Виховані в щасливій родині син та донька вже давно створили власні сім’ї. Жанна Іванівна закінчила педагогічний інститут і зараз працює у школі, а Віктор Іванович – податківець. У їхніх сім’ях підростають діти: у Жанни та Сергія – Євгеній, який уже встиг здобути юридичну освіту, у Віктора та Наталії – В’ячеслав і Яна, ще школярі. Малеча та й старший онук обожнюють гостювати в дідуся та бабусі, поласувати пирогами та іншими смаколиками, які так вправно готує бабуся Лєна.

Цієї весни подружжя відзначає своє золоте весілля. Найрідніші бажають ювілярам щастя й здоров’я на довгі роки. І нехай кожен день буде світлим та радісним!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x