Славетний артист подарував землякам свій ювілейний концерт

Славетний артист подарував землякам свій ювілейний концерт

Ім’я Олеся Харченка стоїть в одному ряду з іменами таких видатних українських співаків − виходців із Черкащини, як Раїса Кириченко, Ольга Павловська. Уродженець с.Шендерівки, що на Корсунь-Шевченківщині, досяг найбільших творчих висот: він народний артист України, лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка. На сцені артист уже півстоліття. Співав у столичних капелі бандуристів, капелах ім. Ревуцького та «Думка». Та найбільшу популярність, а згодом і славу, Олесю Харченку приніс всесвітньо відомий квартет «Явір», у якому він виступав солістом понад 30 років.

За часів незалежності України створив чоловічий вокальний ансамбль «Фавор», співав дуетом з дружиною − заслуженою артисткою України Валентиною Харченко. Останнім часом втілює авторський проект «Пісня – воїн, пісня − звитяга», виступав із сольними концертами перед захисниками України на Сході України. Його теперішня громадсько-мистецька діяльність спрямована на популяризацію української пісні, українського слова, і не тільки в Україні. Його творчість шанують у багатьох країнах Європи і Америки.
Олеся Харченка на Корсунь-Шевченківщині давно вважають «своїм» артистом. Він дуже любить і шанує свою малу батьківщину і часто виступає на концертах з нагоди різних районних свят. Щедрий подарунок землякам він зробив минулої неділі: це був концерт –звіт з нагоди 50-річчя творчої діяльності артиста під промовистою назвою «З любов»ю співаю для рідного краю».

Славетний артист подарував землякам свій ювілейний концерт

Слід відразу зауважити, що концерти такого рівня нечасто бувають на районній сцені. У ньому взяли участь друзі й творчі побратими Олеся Харченка: народний артист України, Герой України Анатолій Паламаренко, провідна солістка Полтавської філармонії, народна артистка України Наталія Хоменко, квартет «Явір» у повному складі та інші талановиті виконавці. Концерт звучав під супровід концертно-естрадного оркестру Полтавської філармонії «Чураївна», а вів його Гліб Кудряшов, кандидат філологічних наук, доцент Полтавського університету, тонкий знавець української пісні. Допомагали Олесю Харченку і самодіяльні артисти – фольклорний ансамбль із с. Тарасівки на Київщині, а також студенти Корсунь-Шевченківського педколеджу ім. Т.Шевченка.
Оваціями нагороджували глядачі практично кожен номер широкої програми, що затяглась майже на 3 години. Ювіляра вітали його земляки, родичі, численні шанувальники творчості.

Заступник голови районної ради Петро Пустільник вручив Олесю Харченку почесний знак «За заслуги перед Корсунь-Шевченківським районом», якого він удостоєний за підтримку місцевих талантів і культурної галузі району. Журналістка із США Лідія Корсун презентувала свою книгу «Пісня на все життя» про творчість Олеся Харченка. Сергій Гальченко, кандидат філологічних наук. Літературознавець, заступник директора інституту літератури АН України відзначив великий вклад Олеся Харченка в українську культуру, популяризацію української пісні.

Потужний голос Олеся Харченка глибинно передавав патріотичні почуття у різних піснях – від «Така її доля» на слова Т.Шевченка до сучасних «Посвяти Корсуню» на слова ще одного відомого земляка Владлена Ковтуна, закличної «Вставаймо, браття-українці». Це змушувало зал не раз підніматися і слухати стоячи. Земляки Олеся Харченка мали нагоду переконатися, що пісня в устах справді народного артиста була й залишається тією силою, що живить дух народу, його незбориму волю до незалежності, кращі людські чесноти.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x