Зміни для роботодавців і працівників Черкащини: чого очікувати

Зміни для роботодавців і працівників Черкащини: чого очікувати

Із початку війни в Черкаській обласній службі зайнятості зареєстровано 11 135 безробітних. Серед них 17,9 % – переселенці з інших областей України. Помітно зросла реєстрація протягом останніх двох місяців. Про це інформують у Черкаській обласній центрі зайнятості.

 

Якщо у червні минулого року фіксувалося 2 050 безробітних, то у цьому році їх реєстрація збільшилась на 21,5 %. Зараз щодня в філіях та центрах зайнятості області реєструється близько 100−120 безробітних.

Дані обласної служби зайнятості не враховують ту кількість людей, які вимушено припинили підприємницьку діяльність, але ще не реєструвалися безробітними. Наймані працівники також не входять до цієї статистики, якщо формально їх не звільнили, а лише відправили у неоплачувані відпустки чи простій.

Водночас відчутне пожвавлення на локальному ринку праці, що пояснюється сезонністю. Однак рівень зайнятості все ще нижчий, ніж до війни. Для прогнозування розвитку ринку праці та потреби в кадрах у 2022 році, служба зайнятості провела опитування серед підприємств області.

 

За оцінками фахівців, найбільше потерпіли від наслідків війни наймані працівники, малий та середній бізнес. Однак кількість тих, хто потрапив під скорочення, за опитуванням, становить 50%. Саме стільки респондентів стверджують, що їм або платять мінімальну зарплату, або скоротили її до 30 і більше відсотків чи взагалі не впевнені в отриманні будь-якої оплати від своїх роботодавців.

Разом із тим, з початку повномасштабної війни, за сприяння центрів зайнятості та філій Черкаського обласного центру зайнятості, роботу отримав 8951 безробітний, що на 40,1 % менше, ніж у відповідному періоді 2021 року.

Завдяки урядовим ініціативам, Черкаський обласний центр зайнятості продовжує реалізацію програми з надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Наразі 177 роботодавці вже отримали компенсації за 355 працівників.

 

Між тим, варто наголосити, що з 24 лютого, на час дії воєнного стану в Україні, для безробітних, які перебувають у статусі понад 30 днів, а також для тих, хто не має спеціальності і вперше працевлаштовується, підходящою є робота, яка не потребує кваліфікації та професійної підготовки.

 

Читайте нас у телеграмі – Черкаські новини#Нова Доба

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x