Перший урожай у межах проєкту «Сади перемоги» зібрали на Черкащині

Перший урожай у межах проєкту «Сади перемоги» зібрали на Черкащині

Громади Черкащини активно долучилися до всеукраїнської ініціативи «Сади перемоги». Так, у селах виокремили гектари вільної землі, знайшли посадковий матеріал та власними силами посадили різну городину. Вирощену продукцію спрямовують на потреби комунальних закладів або ж допомагають переселенцям чи військовим, інформують у Черкаській облраді.

 

«Сади Перемоги» – це відповідь українців окупантам на загрозу голоду. Це про ефективне використання землі, самозайнятість сотень тисяч людей, відволікання від психологічного тиску війни і забезпечення харчовими продуктами країни. Зауважимо, що в межах цієї ініціативи громади та домогосподарства можуть співпрацювати з організаторами проєкту та партнерами, аби отримувати консультації й допомогу з посадковим матеріалом, засобами для обробки рослин чи переробки продукції. Учасників програми жартома називають «городними військами», адже поки наші захисники боронять кордони України від окупантів, українці в тилу плекають цю перемогу на городах. Як це відбувається розповіли керівники громад.

 

 

Очільник Білозірської громади Володимир Міцук говорить, що вирішив втілити цю ініціативу, як тільки про неї дізнався.

Тож насамперед у громаді почали шукати вільні ділянки. Так, виокремили майже 12 гектарів. Потім звернулися до місцевих підприємців, які надали насіння, а вже жителі громади принесли картоплю. Працівники апарату ради, комунального підприємства та освітяни разом усе це посадили, а зараз допомагають обробляти ділянки та збирати урожай.

− Першою достигла редиска, а зараз – кабачки та огірки. Ми їх розвозимо по місцях, де живуть внутрішньо переміщені особи. Загалом посадили багато культур. Серед них помідори, квасоля, капуста, цибуля тощо. Коли все достигне, розпочнемо консервацію і передаватимемо хлопцям на передову, − додає Міцук.

До слова, у громаді й надалі планують використовувати ці землі, обробляти їх, висаджувати культури. Таким чином хочуть забезпечувати продуктами школи і садочки громади, а поки що планують допомагати військовим.

 

 

Активно працюють городні війська і в Чигиринській громаді. Тут також вирощену продукцію насамперед передають військовим та переселенцям.

− У селі Тіньки зібрали перший рясний урожай кабачків, які дружно висадили та доглядають жителі нашої громади. Майже 240 кг овочів уже передані для харчування наших захисників, внутрішньо переміщених осіб, які проживають у тимчасових прихистках громади, підопічних Територіального центру соціального обслуговування, пацієнтів Чигиринської багатопрофільної лікарні, – повідомляють у Чигиринській територіальній громаді.

 

 

У Зорівській громаді, що на Золотоніщині, під реалізацію проєкту «Сади перемоги» знайшли і передали понад 6 га земель. Так, використали усі вільні ділянки біля шкіл і садочків громади, а також ділянки, які не в змозі обробляти місцеві жителі, розповідає голова Зорівської громади Галина Галушко у коментарі виданню vikka.

− Раніше придбання продуктів, зокрема овочів, для харчування дітей у школах і садочках фінансувалося з бюджету громади. На це йшли великі кошти. Ми подумали, що можемо перекрити ці поставки власними силами. Зараз ці витрати ми мінімізуємо і використовуватиме овочі, висаджені в межах проєкту «Сади перемоги, – розповіла Галина Галушко.

Усе, що виростили й виготовили в межах проєкту, передаватимуть на потреби ЗСУ та для переселенців, які живуть у громаді.

Окрім того, завдяки співпраці із партнерами із Канади громада безкоштовно отримала автоклав. Його встановили в Мехедівській школі. Тепер виготовляти тушонку для потреб шкіл і садочків, а також ЗСУ, будуть в одному місці. Це зменшить транспорті витрати, оптимізує процесу і дозволить створити кілька робочих місць.

Ініціативу в Черкаському районі також підтримали Корсунь-Шевченківська, Смілянська, Кам’янська міські, Мошнівська, Руськополянська, Степанківська, Медведівська, Сагунівська, Червонослобідська, Березняківська, Бобрицька та Балаклеївська сільські громади тощо.

На Черкащині планують надалі активно продовжувати ініціативу адже це буде нашим спільним внеском у перемогу України.

 

Довідково: проєкт «Сади перемоги» стартував за підтримки МЗС, Мінрегіону та Мінагро спільно з проектом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).  Учасники можуть залучати допомогу для реалізації цього проєкту не лише серед підприємців своєї громади, а й звертатися до партнерів проєкту. Так, у нашій області було втілено весняну ініціативу «ПоСади». Домогосподарствам області передавали насіннєві набори.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x