Свято Івана Купала: традиції, прикмети, ворожіння

Свято Івана Купала: традиції, прикмети, ворожіння

Іван Купала (Іванів день, Купальська ніч) − одне з найпопулярніших свят у році. Багато людей досі відзначають його так само, як це робили наші пращури. У ніч із 6 на 7 липня в Україні святкують Івана Купала. Це стародавнє слов’янське свято збереглося до наших днів. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості, тому що в цей період уся погань виходить до живих і гуляє між ними.

За традицією, цієї магічної ночі дівчата пускатимуть вінки на воду, ворожать на майбутнє і шукають цвіт папороті, який може з’явитися лише на Івана Купала. У зв’язку із запровадженням григоріанського календаря, це свято збігається з церковним святом Різдва Іоанна Предтечі.

 

Івана Купала: традиції

 

Івана Купала святкують у період літнього сонцестояння, коли проводять різноманітні обряди та ворожіння, пов’язані з водою, вогнем та травами. Із давніх-давен повелося на це свято стрибати через багаття, омиватися в річці й пускати вінки на воду, а також збирати цілющі трави і опівночі розшукувати магічний колір папороті.

Згідно з прикметами, купання у водоймі допоможе очистити душу та тіло, а також вилікуватися від хвороб. Крім того, на Івана Купала цілющою вважалася і роса. Достатньо було вмитися нею, щоб продовжити свою молодість.

Рослини 6 і 7 липня, за повір’ями предків, мають цілющі властивості, тому здавна травники збирали їх, щоб приготувати відвари, настоянки та мазі. Молоді дівчата плели вінки та обереги із зібраних квітів, які можна було поставити вдома як захист від темних сил.

На Івана Купала прийнято розпалювати багаття, а потім стрибати через них, позбавляючись хвороб. Закохані перестрибують над вогнем, тримаючись за руки, щоб їхній союз був довгим, щасливим та міцним.

 

Прикмети на Івана Купала

 

Йде дощ − спека почнеться через 7 днів і триматиметься до кінця літа.

Небо чисте та багато зірок – восени буде хороший урожай грибів.

Гроза і грім − до мізерного врожаю горіхів.

Побачити змію − готуйтеся до неприємностей та проблем.

Почути зозулю на Івана Купала − до холодної осені.

 

Ворожіння на Івана Купала

 

Ворожіння на вінках. Незаміжні дівчата збирали квіти (за переказами потрібно було знайти 12 видів рослин) і зробити з них вінки, які потім пускали по воді. Якщо він потоне − дівчина цього року не вийде заміж; якщо відплив від берега − незабаром зустріне свого нареченого. Рекомендувалося спостерігати, в який саме бік течія віднесе вінок − нібито саме там і живе доля дівчини.

Трав’яні ворожіння. Незаміжні дівчата затемна збирають трави, кладуть їх під подушку, а вранці перевіряють кількість різновидів зібраних рослин. Якщо в букеті опиниться 12 видів трав, на дівчину цього року чекає шлюб. Це ворожіння так само працює і із загадуванням бажань: якщо набереться 12 різновидів, задумане здійсниться.

Ворожіння на воску. Розтопіть у ложці над свічкою віск, а потім різко вилийте його в холодну воду і стежте за формами. Смуги обіцяють подорож, обручка − шлюб, квітка − нового шанувальника, а зірка − удачу.

 

За матеріалами інтернет-джерел

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x