В області розповіли про особливості проходження цьогорічного тестування

В області розповіли про особливості проходження цьогорічного тестування

Сучасні тенденції в проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, робота пунктів проходження тестування на Черкащині та додаткові коефіцієнти до здобутих балів. Про специфіку проведення ЗНО в цьому році говорили в сьогодні облдержадміністрації під час прес-конференції за участі начальника управління освіти і науки ОДА, директора Київського регіональний центр оцінювання якості освіти Світлани Сакаєвої та інших. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

Черкащина, які всі інші області України, активно готується до проведення зовнішнього тестування. Воно стартує вже 23 травня з української мови та літератури, а завершиться 16 червня ЗНО з хімії. З 3 до 12 липня триватиме додаткова сесія. Нині ж триває підготовка фахівців, які працюватимуть в пунктах перевірки тестування та здійснюватимуть перевірку відкритої частини тестів.

Водночас, говорить директор Київського регіональний центр оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва, визначені терміни додаткової сесії та вступної кампанії аж ніяк не позначаться на вступниках. Оскільки спеціалісти регіонального центру встигають надати результати та пройти апеляційні періоди, щоби абітурієнти могли безпроблемно і вчасно подати документи до ВНЗ.

– Основною особливістю тестування 2017 року є те, що для більшості учасників тестування йде поєднання Державної підсумкової атестації та ЗНО, – говорить Світлана Сакаєва. – Тому саме зовнішнім незалежним оцінюванням завершується навчання в одинадцятому класі і відкривається вступ до навчальних закладів. Відзначу, 2017 року для проходження тестування на Черкащині зареєструвалися 7 232 учасники. Це майже на 800 осіб менше, ніж торік. Цьому є дві основні причини: зменшення кількості випускників та те, що цьогоріч діють сертифікати 2016 року. Традиційно найбільше випускників обрали для проходження ЗНО історію України, математику та українську мову. Більшість скористалися своїм повним правом та обрали 4 предмети тестування.

Зважаючи на об’єднання ДПА та ЗНО, змінилися підходи до формування пунктів тестування не лише на Черкащині, а й загалом в Україні. В області створено 40 пунктів тестування, з них 26 – у загальноосвітніх навчальних закладах, 12 – вищих навчальних закладах І-ІІ і ІІІ-ІV рівнів акредитації. Такі пункти діятимуть в 10-ти округах області: Жашківському, Корсунь-Шевченківському, Маньківському, Монастирищенському, Тальнівському, Шполянському районах, містах Черкаси, Сміла, Золотоноша, Умань.

Цьогорічною новацією також є запровадження трьох коефіцієнтів: регіонального, профільного та сільського. На них множитимуть результати ЗНО. Коефіцієнти запровадили, зокрема, й аби збалансувати кількість вступників в усіх регіонах країни. Регіональний коефіцієнт сягатиме від 1 до 1,3. Галузевий зорієнтовано на природничо-технічні спеціальності. Водночас за сільським коефіцієнтом конкурсний бал дітей, що навчаються в сільських населених пунктах, буде домножуватись на 1,2.

Як відзначив начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський, зважаючи на динаміку розвитку освітніх процесів в Україні, у питаннях організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання відбуваються суттєві зміни упродовж року. Втім як і завжди, в області працюють над тим, аби ЗНО пройшло на належному організаційному рівні.

– В області працюватимуть 3 пункти перевірки сертифікаційних робіт з української мови і літератури, математики та англійської мови, – зауважує головний освітянин області. – Перевірку здійснюватимуть 240 фахівців. Водночас намагатимемося створити сприятливі умови для випускників, зокрема й для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Сподіваємося, що цього року наші випускники успішно пройдуть ДПА та ЗНО й продемонструють гідні результати. Маємо надію, наші випускники при виборі майбутніх навчальних закладів надаватимуть перевагу саме ВНЗ Черкащини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x