Правильний догляд за кухонними ножами

Правильний догляд за кухонними ножами

Напевно кожній господині відомо, що під час приготування будь-якої страви найбільш трудомістка частина роботи припадає на чищення, подрібнення та шинкування різних продуктів. Тому багато в чому успіх смачної страви залежить від використаних у процесі приготування ножів. Їх, як правило, на кухні має бути кілька, кожен із яких відрізняється від інших формою, масою та розміром. Щоб ножі прослужили якомога довше і добре справлялися з роботою, необхідно дотримуватися кількох простих правил догляду за ними.

Перш ніж говорити про догляд, варто кілька слів сказати про те, на що варто звернути увагу, обираючи новий ніж у магазині чи на ринку. Насамперед, зверніть увагу на сам матеріал. Він може бути з нержавіючої або вуглецевої сталі. Нержавійка швидше тупиться, а вуглецева сталь крихкіша і потребує більшого догляд. Існують ще й керамічні ножі, але більшість господинь вважають, що вони надто дорогі й крихкі для щоденної праці. У будь-якому випадку лезо нового інструменту має бути гладким і блискучим, обух товстим і плавним, щоб не впивався в палець під час роботи. Краще надавати перевагу ножам із так званим повним хвостовиком, коли лезо проходить через всю ручку. Такі ножі краще збалансовані й служать довше. Сама ж ручка має бути виконана зі щільного неслизького матеріалу.
Перед першим використанням ніж обполіскують гарячою водою. Після кожного застосування ніж миють з додаванням миючого засобу для посуду, потім протирають м’якою ганчіркою в напрямку до леза. Особливо важливо це робити після нарізки лимона або цибулі, щоб уникнути появи темних плям на лезі, яких потім буде важко позбутися. Не рекомендується мити ножі в посудомийній машині. Це може пошкодити матеріал чи затупити лезо. Не можна зберігати ножі мокрими. Доглядати потрібно за всіма ножами в будинку, навіть за тими, які використовуються дуже рідко. Столові прибори, що лежать без діла, псуються і тьмяніють. Якщо на лезі з’явилися плями, прибрати їх можна так: шматок корка змочують у соняшниковій олії і солі та протирають нею ніж. Потім ніж промивають холодною водою і витирають сухою ганчіркою. Для чищення ножів можна використовувати спеціальну пасту.

Для зберігання ножів потрібно виділити окреме місце. Якщо вони будуть лежати разом із виделками і ложками, то швидко стануть тупими і непридатними до застосування. Зберігати ножі можна у дерев’яному або металевому блоках, які мають спеціальні отвори. Також у багатьох комплектах кухонних меблів передбачені спеціальні дерев’яні ящики для ножів. Вони заховані від сторонніх очей, але, водночас, завжди напохваті. Найбільш просте і практичне пристосування для зберігання ножів – магнітний тримач. Його можна прикріпити просто на стінці.

Навіть найкращий ніж із часом втрачає гостроту. І тоді постає питання: чим його нагострити? Існує чимало пристосувань для цієї справи. Найбільш популярний із них точильний камінь. Не залежно від форми і розмірів ці речі бувають трьох типів: тонкозернистий (для правки і доведення ножа), середньої зернистості (для відновлення кромки) і грубої зернистості (для виправлення кута заточування і форми ріжучої кромки). Варто пам’ятати: чим більший гострильний камінь, тим він зручніший у користуванні. Ще одним відомим пристроєм для гостріння є мусат. Він нагадує круглий напилок із борозенками, спрямованими по осі. Такі вироби призначені для правки ножів. Можна також використовувати і наждачний папір, якщо він водостійкий. Його попередньо потрібно закріпити на рівній поверхні. Найзручнішим засобом є спеціальний пристрій, який складається з декількох металевих або керамічних дисків, частково вкладених одне в одного. Таке пристосування найбільш безпечне й не вимагає спеціальних навичок. Також варто зазначити, що існують моделі, що мають функцію самозаточування. Вона забезпечується за допомогою покриття ріжучої кромки особливим шаром.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x