У Черкасах триває збір пропозицій щодо перейменування вулиць та провулків

У Черкасах триває збір пропозицій щодо перейменування вулиць та провулків

Топонімічна комісія визначила понад 120 черкаських вулиць, провулків та алей, яким можуть дати нові назви. Згідно із розпорядженням міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, від 20 липня в місті триває громадське обговорення перейменування черкаських топонімів. Як відбувається цей процес – розповідає заступник начальника управління інформаційної політики Олексій Дубовий, повідомляють у пресслужбі Черкаської міської ради.

Містяни можуть подати свої пропозиції впродовж двох місяців: до 23 вересня. Нині, у зв’язку з воєнним станом, громадське обговорення проходить шляхом електронної консультації та в письмовій формі. Топонімічна комісія приймає листи через канцелярію чи відділ звернень міської ради або ж на електронну адресу.

«Станом на сьогодні на ім’я міського голови Анатолія Бондаренка та ім’я голови топонімічної комісії Сергія Тищенка надійшло 14 листів-звернень із пропозиціями містян про перейменування, – інформує Олексій Дубовий. – Деякі з них ми відправили на доопрацювання через відсутність належного обґрунтування пропозиції або помилки в її оформленні».

До 7 жовтня, за словами Олексія Дубового, комісія підготує звіт про проведення громадського обговорення. У ньому зафіксують всі пропозиції та оприлюднять його на сайті Черкаської міської ради.

Громадське обговорення є другим етапом процесу перейменування топонімів Черкас. Його процедура передбачена Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Остаточні рішення про перейменування вулиць розглянуть на сесії Черкаської міської ради.

«Процедура досить тривала в часі. Звісно, хотілося би пришвидшити процес, але ми зобов’язані дотримуватися абсолютно всіх норм законодавства, – пояснює Олексій Дубовий. – Загалом це наймасштабніше перейменування за останні 6 років: понад 120 вулиць, провулків, узвозів, алей міста пропонується переназвати чи найменувати нові вулиці Черкас».

Уперше масштабне перейменування відбулося 2016 року після ухвалення Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Тоді нові назви вулиць і провулків міста були затверджені рішеннями Черкаської міської ради, розпорядженнями міського голови Черкас та голови обласної державної адміністрації.

«Нинішня війна пришвидшила процес «дерусифікації» та «деімперіалізації». І зараз ми маємо шанс відновити історичну справедливість, назвавши замість діячів російської культури чи науки, котрі прославляли радянський режим чи росію, іменами незаслужено забутих чи спеціально замовчуваних українців, – коментує Олексій Дубовий. – За даними Інституту національної пам’яті лише у період 20-30-х років ХХ століття в Україні було репресовано чи вислано більше 30 000(!) видатних діячів культури, науки, громадських активістів і патріотів. На жаль, імена більшості з них потім десятиліттями свідомо замовчувалися чи нівелювалися».

Ознайомитися з переліком об’єктів топоніміки міста, яким пропонують дати нові назви, можна за лінком –

http://chmr.gov.ua/_upload/Pereymenuvannya_hromadske_obhovorennya.pdf

Пропозиції чи зауваження можна подати до 23 вересня 2022 року у відділ підтримки громадянського суспільства за адресою:
м. Черкаси,
вул. Байди Вишневецького, 36, каб. 701;
тел. 33-12-43 або ж через електронну пошту e-mail: vpgs-ck.ua@ukr.net.

Пропозиції (зауваження) подаються із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, з обґрунтуванням поданих пропозицій (зауважень).

 

Більше новин у нашому телеграмі – Черкаські новини#Нова Доба

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x