«Ніч музеїв» − вишуканий подарунок жителям і гостям Корсуня-Шевченківського

«Ніч музеїв» − вишуканий подарунок жителям і гостям Корсуня-Шевченківського

Незабутні враження і величезну естетичну насолоду одержали відвідувачі Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, котрі стали учасниками традиційної акції «Ночі музеїв», приуроченої до Міжнародного дня музеїв 18 травня. Колектив заповідника створив насичену і надзвичайно цікаву програму. Завдяки широкому анонсуванню у соціальних мережах відвідати «Ніч музеїв» до міста прибуло чимало гостей.
В історичному музеї тільки один день діяла унікальна виставка «Скарб предків» − кілька сотень прикрас давніх слов’ян: фібули, підвіски, пронизки, бубонці, дзвіночки, браслети, скляні намистини та інше. Скарб був знайдений на Харківщині, у 2015 році його придбала приватна особа і передала на зберігання до Корсунь-Шевченківського заповідника. Краєзнавців, і не тільки, зацікавила тематична екскурсія «Корсуню – 985 років» − заглиблення у давню і вчорашню історію славного міста. Фольклорний ансамбль «Голуюка» районного будинку культури доповнив екскурсію народними піснями.
На відкритій сцені − майданчику біля палацу Лопухіних цікаві концертні програми показали самодіяльні артисти районного будинку культури і районного центру дитячої та юнацької творчості, а студенти й викладачі педагогічного коледжу ім. Т.Г.Шевченка потішили малих і дорослих глядачів виставою-мюзиклом «Муха-Цокотуха».

Тим часом на майданчику військової техніки та у скверику поряд розгорнувся «бій»: члени клубу військово-історичної реконструкції «Комітет-1о3» показали епізод бою літа 1941 року, коли Корсунь окуповували нацистські війська.
Аж 4 нових виставки відкрили цього дня у художній галереї заповідника. «Кримські пейзажі» Павла Чистіліна познайомили глядачів із складним і рідкісним видом живопису – камерною аквареллю. Художні роботи свого батька у 2014 році вивезла з окупованого Криму його дочка Катерина.

У новій іпостасі заявив про себе відомий корсунський живописець і графік Вадим Нелеп: він вдало спробував сили у художній фотографії. На суд глядачів виставлено 22 світлини неповторних пейзажів Корсуня-Шевченківського.
Особливий інтерес у людей різного віку і уподобань викликала виставка фотографій Юрія Кольякова «Його рідний Корсунь», яка повернула глядачів у другу половину минулого століття. Юрій Михайлович народився у Корсуні в родині відомих педагогів Ніни Бантос та Михайла Кольякова, сам працював вчителем у міських середніх школах №1 та №2 і майже 40 років збирав фотоархів. У знімках він зумів передати свою щиру любов до рідного міста, захоплення його краєвидами, історичними місцями та будівлями. Його онук Олексій Русаков створив у Фейсбуці сторінку з фотознімками діда, завдяки чому зав’язав листування з багатьма місцевими краєзнавцями. Надзвичайно широкий інтерес до цих фото спонукав його оцифрувати архів, а потім профінансувати виставку. До речі, фотографії подаровані заповідникові.

Не протовпитися було і в кімнату, де експонувалася виставка «Тривожний малюнок» Ярослава Байди. Останнім часом вчитель образотворчого мистецтва педколеджу вивчає вплив художніх картин на психоемоційний стан глядача. Інтер’єр виставки доповнювали драпірування червоного-чорного та білого кольорів, запалені свічки, відеоряд, музичний супровід. Дехто взяв участь у психологічному експерименті та ділився враженнями про енергетичний вплив картин.

Неперевершені враження чекали тих, хто побував на екскурсії нічним парком – із захопливою розповіддю екскурсовода про минуле парку, підсиленою елементами театралізації. А найбільш терплячі дочекалися, доки Корсунь порине у ніч, загоряться вогні ліхтарів, щоб помилуватися панорамою з високої башти-бельведеру замку Лопухіних.
Загалом цього дня у заповіднику побувало близько 3 тисяч відвідувачів. «Ніч музеїв» виявилась кращим способом популяризації заповідника, залучення людей різного віку до вивчення історії рідного краю. І вишуканим подарунком всім, хто шанує і цінує унікальність Корсуня-Шевченківського, його багату історію.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x