Виконали п’ять втручань: у Черкаському онкодиспансері стартував з’їзд урологів

Виконали п’ять втручань: у Черкаському онкодиспансері стартував з’їзд урологів

У Черкаському обласному центрі онкоурології провідні хірурги країни виконали п’ять малоінвазивних втручань, що пов’язані з дробленням каменів у нирках. Майстер-клас відбувся в межах I з’їзду Академії української урології. Так, за допомогою мережі протягом першої години до заходу долучилися близько 300 фахівців з різних областей.

Конференцію організували за участю завідувача Черкаського обласного центру онкоурології Романа Морару-Бурлеску. За його словами, ця подія є унікальною для української урологічної спільноти, бо на базі лікарні вдалося об’єднати найкращих фахівців країни, які погодилися приїхати і провести два дні живої хірургії.

– На жаль, через пандемію COVID-19 та війну більшість лікарів не можуть поїхати за кордон, аби отримати необхідну інформацію та підвищити рівень кваліфікації. А професійний розвиток є необхідним для покращення якості надання медичних послуг. Тому цей івент дає можливість нашим фахівцям удосконалити вміння та почати активно впроваджувати сучасні технології на базі своїх клінік. Ми об’єднали знання, напрацювання та досвід в одній операційній і передаємо це всій країні, – зазначив Морару-Бурлеску.

У програмі з’їзду лікарі охоплять увесь спектр урологічних захворювань, зокрема, сечокам’яної хвороби, доброякісних та злоякісних патологій.

– Нас запросили колеги й друзі з Черкас, які мають значний досвід проведення лапароскопічних втручань, а зараз починають застосувати сучасні методи дроблення каменів, що виникають у результаті сечокам’яної хвороби. Це важливо, бо хвороба має рецидивуючий перебіг і протягом п’яти років може знову виникнути в 35-50% пацієнтів, – зазначив директор ДУ «Інституту урології НАМН України» Сергій Возіанов.

Протягом заходу спеціалісти провели п’ять перкутанних нефролітотрипсій –це малоінвазивний спосіб лікування сечокам’яної хвороби, за допомогою якого видаляють камені з нирок через невеликий розріз на шкірі. Перевагами такої операції є: малотравматичність, висока ефективність, швидка реабілітація, гарний косметичний ефект.

– Уперше я взяв участь у подібному майстер-класі сім років тому. До цього я я часто їздив за кордон, аби отримати необхідний досвід, бо в Україні бракувало онкоурологів, які могли б показати й розповісти більше про малоінвазивні методи втручань. Чудово, що попри складний період такі з’їзди знову проводять, адже лікарі можуть отримати всю інформацію на місці, брати безпосередню участь в операціях, ставити питання і вдосконалювати навички, – сказав доцент кафедри урології НУОЗУ ім. П. Шупика Микола Соснін.

Лікар-онкоуролог Подільського регіонального центру онкології Дмитро Казмірчук приїхав із Вінниці, дізнатися більше про нові технології. Разом із 30 колегами він спостерігав за перебігом втручання в конференц-залі онкодиспансеру.

– Так, як я є лікарем онкоурологічного профілю, то для мене найбільш цікавими є  операції, що стосуються цього фаху. Протягом завтрашнього майстер-класу відбудуться втручання, що стосуються видалення пухлин передміхурової залози, нирки та дроблення каменів у сечовому міхурі. Їх активно виконують у закордонних клініках. Для наших урологів важливо ділитися досвідом, бо не всі можуть подорожувати і стажуватися в інших країнах. А такі заходи є інструкцією, яку не знайдеш в медичній літературі чи мережі, – поділився Казмірчук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x