Дівчина-«Інтелектуал ХХІ століття» розробляє математичні ігри для братика і мріє про міжнародну журналістику

Дівчина-«Інтелектуал ХХІ століття» розробляє математичні ігри для братика і мріє про міжнародну журналістику

Творче обдарування Тетяни Швець із Черкас проявилися ще в ранньому дитинстві. Перші вірші дівчинки було надруковано в збірочці «Пегасик» ще до початку її навчання в школі. У 5-му класі Тані пощастило зустрітися з педагогом, який помітив у дівчинці незвичайні здібності.

– Для кращого знайомства з п’ятикласниками і чіткішого визначення їхнього мовно-літературного рівня я запропонувала класу написати історію про пригоду, яка найбільше вразила під час літніх канікул, – згадує учителька української мови та літератури Черкаської першої міської гімназії, відмінник освіти України Любов Гафінова. – Танин твір різко вирізнявся на фоні інших. Звичайна історія про те, як загубився, а потім знайшовся її котик, вражала рівнем грамотності, чіткістю викладення думки і емоційною насиченістю, яку рідко можна зустріти в такому юному віці. Відразу запропонувала дівчинці працювати індивідуально.
Така робота дала певні результати. Вже в шостому класі Тетянка посіла 2-ге місце в конкурсі знавців української мови та 3-те на Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика. У 7 і 8 класах дівчинка у цьому конкурсі займала 2-і місця. У дев’ятому вдалося отримати перше місце в обласному етапі і лише через прикре непорозуміння – третє на всеукраїнському.

– Коли дізналася, чому отримала саме такий результат, хотілося плакати, – ділиться Тетяна Швець. – Завдання було – зробити частковий ідейно-художній аналіз поезії. Я й виконала його. Мої ж суперники зробили не частковий аналіз, а повний. І через таке по-суті порушення правил отримали вищі бали. Але я не збираюся здаватися. Думаю, цей конкурс був для мене також важливим, оскільки дозволив отримати досвід і розуміння того, як працює ця система. Переконана, що наступного року матиму перше місце.
Перемога на конкурсі знавців української мови не єдина в доробку талановитої школярки. Лише протягом навчання в 9-му класі дівчина здобула 3-те місце в області в конкурсі-захисті робіт Малої академії наук з української мови, 1-ше місце в предметній олімпіаді з української мови по області, 2-гі місця в міських олімпіадах з географії, фізики, біології, англійської мови та 1 місце по Україні у творчому конкурсі для дітей «Інтелектуал ХХІ століття».

Такі глибокі знання з рідної мови не заважають дівчині бути всебічно розвиненою особистістю. Таня вільно володіє чотирма іноземними мовами, зокрема, англійською, іспанською, німецькою та польською, є відмінницею у музичній школі, чудово співає. А ще дівчинка багато часу присвячує своєму молодшому братику. Вона розробляє для майбутнього першокласника Михайлика математичні ігри, ділиться з ним знаннями з іноземних мов і… радує смачними стравами. Кулінарія – ще одне захоплення майбутньої господині. Хоча нині ще важко сказати, яку професію обере для себе черкаська інтелектуалка, Тетяна переконана, що цей фах буде пов’язаний із міжнародною діяльністю в галузі літератури або журналістики. До речі, в цих напрямках дівчина теж уже має певні здобутки. Нинішнього року їй вдалося здобути перше місце в міжнародному мовному конкурсі журналістів-коректорів та призове місце у всеукраїнському журналістському конкурсі есе «Яким я уявляю свого сучасника», що спільно проводили Латвія і Україна.

Владислав Бедринець, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x