Час боротися з бур’янами

Час боротися з бур’янами

Холодна зима і не менш сприятлива для рослин весна цього року не дуже порадували аграріїв. Для багатьох городніх культур умови розвитку були не надто сприятливими. А от для бур’яну – саме те. Принаймні таке виникає враження, варто лише вийти на город. Тож саме час потурбуватися про те, щоб допомогти постраждалим городнім рослинам позбутися настирливих і неприємних конкурентів. Не багато городників знають, що, крім традиційної роботи з сапою, існують ще багато інших значно простіших й ефективніших методів.

Майже всі існуючі способи боротьби з шкідливими рослинами зводяться до того, щоб позбавити їх необхідних засобів для існування. Сьогодні у вільному продажі можна знайти більше сортні видів найрізноманітніших препаратів, призначених для боротьби з небажаними рослинами. Нині гербіциди абсолютно безпечні для людини й навколишнього середовища. Вони мають багато найрізноманітніших назв, але поділяються на невелику кількість груп. Гербіциди бувають суцільної дії та вибіркової. Важливо не переплутати, оскільки перші повністю «викошують» весь зелений покрив. Гербіциди вибіркової (селективної) дії здатні знищувати або пригнічувати ріст лише певних видів рослин. Важливо знати, що в переважній більшості ці препарати мають досить вузьку направленість на конкретні культури. Саме тому перед використанням гербіцидів обов’язково потрібно уважно вивчати інструкцію. Залежно від особливостей дії на рослини гербіцити поділяються на контактні та системні. Перші вражають рослини лише в місцях безпосереднього контакту, тому ефективні лише проти однорічних рослин.
Один із найкращих способів, який діє безвідмовно й довготривало, – мульчування. Мульча не лише не дозволяє проростати основній масі бур’яну, а й затримує вологу і, розкладаючись, забезпечує ґрунт поживними речовинами. Як мульчу можна використовувати подрібнений бур’ян (без насіння), листя, хвою, стружку, кору та тонкі гілки дерев. Якщо мульчі немає або недостатньо, її роль чудово виконають кукурудзиння, газети, руберойд, картон, непрозора плівка й навіть старі ганчірки. Розстеліть їх на городі і нагорніть зверху шар землі або покладіть каміння з країв. Не забудьте зробити отвори в тих місцях, де мають прорости культурні рослини.

«Зайві» рослини на городі не завжди потрібно сприймати як шкідливі. Як живе укриття від бур’яну можна використати будь-яку зимостійку покривну культуру. Наприклад, віку волохату. Висійте її після того, як посаджені овочі гарно вкоріняться і підуть у ріст. У кінці червня – липні можна висіяти овес. Головне в цьому методі – не пропустити, коли покривна культура почне входити у фазу цвітіння, інакше вона сама перетвориться на бур’ян. Крім того, не варто забувати про існування такого поняття як симбіоз між рослинами. Учені стверджують, що культурні рослини бувають здоровішими й міцнішими, якщо земля навколо хоча б зрідка вкрита бур’яном. Насамперед, це пов’язано з тим, що рослини обмінюються необхідними речовинами. Крім того, деякі бур’яни є живою домівкою для корисних комах, які полюють на шкідників. Наприклад, наявність білої гірчиці на ділянках із капустою підвищує активність ос, які знищують личинки капустянки.
Ще одним способом є так зване «пригнічування». Для цього добре нагостреною сапою проводять над самою землею, ледве не торкаючись ґрунту. Таким чином рослини зрізають під самий корінь. Зрізаний бур’ян не прибирають, а залишають як мульчу. Через кілька днів бур’ян зрізають знову. Цей метод називають пригнічення. Він кращий за просте прополювання тим, що поживні речовини, які корінь бур’яну витягнув із землі, залишаються в ґрунті і після перегнивання можуть використовуватися культурними рослинами. Крім того, порівняно зі звичайним прополюванням, цей спосіб потребує значно менше часу й зусиль.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x