Особливості зволоження різних культур

Особливості зволоження різних культур

Зазвичай ми мало замислюємося над тим, з якого регіону, країни і природної зони прийшла до нас та чи інша городня культура. Більшість із них вже настільки пристосувалися до наших умов, що як правило не потребують особливого догляду. Але не завжди. В деяких випадках різниця у вологості, складі ґрунту, підживленні може суттєво вплинути на врожайність і загальний стан рослин. Одним із таких випадків є полив під час літньої спеки. Кожна культура по-своєму пристосовується до низького рівня вологості в повітрі і високої температури, а отже і поливати її треба по-іншому.

З усіх городніх культур найбільш вологолюбна капуста, причому всіх видів. Ця культура любить прохолодну воду. Ранні сорти потрібно поливати раз на тиждень (хоча краще через 3-4 дні), але обов’язково рясно, щоб вода проникла в ґрунт на глибину до 40 см. Краще поєднувати поливи по борознах з дощуванням. У пізніх сортів сильніша коренева система, ніж у ранньостиглої та цвітної, тому вони легше реагують на пересихання ґрунту. Але і для них рясний регулярний (кожні 10 днів) полив обов’язковий. Поливати всі види капусти можна прямо по листю. Брак вологи під час дозрівання призводить до розтріскування качанів, але і застій води шкідливий, особливо на важких ґрунтах.
Частий полив необхідний також редисці і редьці, салату, багаторічним (щавель, ревінь) та зелені (шпинат, кріп, селера, зелена цибуля).

Огірок теж вимогливий до вологи, але спочатку поливайте його не дуже щедро, а от під час цвітіння і плодоношення води не шкодуйте. У посуху огірок скидає квітки і зав’язь, плоди виходять деформованими. Поливайте огірки ввечері або рано вранці і обов’язково теплою водою – не нижче 22 ° С. Якщо немає можливості нагріти воду, то поливати краще вдень, щоб до заходу сонця земля встигла відігрітися. У спекотні і посушливі дні, коли в огірків опускається листя, корисно зробити прохолодний освіжаючий душ в 15–17 годин. Огірки (а також кабачки і патисони) переважно поливають по борознах і міжряддях.

Томат на перших етапах розвитку майже не вимагає поливу. Але з появою зав’язі і початком росту плодів потреба у волозі, як і в огірка, збільшується. При її недоліку помідори розтріскуються. Про помідори кажуть, що вони люблять суху голову, але мокрі ноги. Тому поливати потрібно їх тільки під корінь, намагаючись зосередити вологу в глибині, а верхній шар залишати сухим. Домогтися цього можна обов’язковим розпушуванням після поливу. Якщо поливати томати зверху і надто рясно, збільшується небезпека зараження фітофторою та іншими захворюваннями. Помідори люблять ранковий водопій, а вечірній полив ще й теплою водою – для них шкідливий.
Огірки, помідори, а також часник, баклажани, перець люблять воду, але витрачають її економно, тож не варто поливати їх надто часто. Ще рідше слід напувати буряк, моркву, кабачки, картоплю, квасолю та спаржу: вони значно гірше переносять надмірне зволоження, ніж недостатнє.

Найбільш посухостійкі культури – кавун, диня та гарбуз. Баштанні треба поливати рідко, але великою кількістю води.
Наостанок кілька слів про садові рослини. Молоді плодові дерева краще поливати протягом усього літа з інтервалом 7–10 днів. Плодоносні дерева поливають на початку цвітіння, через 1−2 тижні після цвітіння (у період природного опадання зайвої зав’язі) і за 1,5−2 тижні до збирання плодів. Найвищі вимоги до вологи пред’являють абрикос, персик, яблуня. Груша менш вимоглива, ще менше потребують води вишня, черешня, слива.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x