6 видів утоми і як її здолати

6 видів утоми і як її здолати

Ми намагаємося зробити мільйон справ, розриваємося між роботою, телефонними дзвінками, електронними листами, сімейними справами та іншими обов\’язками. Ми самі заганяємо себе. А втома – своєрідна захисна реакція, за допомогою якої організм захищає нас від божевільного темпу життя. Виснаживши себе, ми не можемо звалити на свої плечі нові справи. Тому втому можна розцінювати як позитивне явище.

Утома буває різною, тож аналізувати її треба з точки зору психології, медицини та соціології.

1. Професійна втома. На відчуття втоми від роботи впливають зацікавленість у роботі, позитивна атмосфера в колективі, заохочення з боку керівництва та інші фактори. Якщо робочі справи неможливо виконати через брак коштів і часу, почуття безсилля може погіршити відчуття втоми.
Що робити. Колеги або керівник не оцінили належно вашу роботу? Почніть розмову першим. Підкресліть свою роль, наприклад, в укладанні великої угоди. Або поясніть, чому вам не вистачає часу або ресурсів на певні завдання. Можливо, керівництво зовсім не проти надати вам помічника.

2. Емоційна втома. Кінець зими – традиційний час втоми: нестача вітамінів, сонця – усе це погано діє на людину. Підступає і емоційна втома: ви нічого не встигаєте, незадоволені собою і світом. А список запланованих справ все зростає, посилюючи цей стан. Навіть якщо ви дуже втомилися, опирайтеся бажанню залягти під ковдру: самотність тільки підсилює душевну втому.
Що робити. Подумайте, які справи можна перенести на потім або доручити комусь іншому. Не вимагайте від себе занадто багато. Нехай у вас вдома не буде ідеального порядку, нехай ви пропустили вже три заняття з інструктором і так і не сіли на дієту. Будьте до себе добрішим у цей складний період. Спілкуйтеся з друзями, мандруйте.

3. Гормональна втома. За кілька днів до критичних днів деякі жінки відчувають специфічну втому. Зазвичай це спричиняє порушення балансу естрогену й прогестерону – двох жіночих гормонів. Цей збій викликає дратівливість і занепад сил. Під час менструації різке зниження кількості гормонів спричиняє інший тип втоми: відраза до всього. Крім того, кровотеча призводить до фізичної виснаженості через брак заліза, а біль внизу живота послаблює нервову систему.
Що робити. Якщо ви помітили зв\’язок втоми з певним періодом циклу, обговоріть це зі своїм лікарем. Можливо, він призначить аналізи й випише гормональні препарати.

4. Харчова втома. Їжа теж може викликати нестачу сил. Швидкі вуглеводи (печиво, білий хліб, цукерки) підвищують рівень цукру в крові й змушують підшлункову залозу виробляти великі дози інсуліну, щоб знизити його рівень. Це призводить до реакційної гіпоглікемії, що супроводжується млявістю. Незбалансоване харчування призводить до авітамінозу і нестачі магнію, що відчувається як нервове виснаження.
Інший критичний період – через 3–4 години після їжі, якщо вона була жирною і важкою. Такі харчі перетравлюється повільно, на що витрачається багато енергії.
Що робити. Їжте 3–4 рази на день. Уранці з\’їдайте «повільні» вуглеводи (хліб із висівками, фрукти, вівсянку). Вони дадуть організму заряд енергії. В обід і на вечерю налягайте на білкову їжу й овочі. Намагайтеся не перекушувати постійно і не заковтувати їжу на ходу. І звичайно, пийте воду, щоб допомогти організму очищатися.

5. Фізична втома. Якщо ви відчуваєте м\’язову втому після цілого дня на ногах – це організм сигналізує, що ваша фізична форма далека від оптимальної. Якщо ж навантаження було серйозне, то просто прийміть душ і відпочиньте.
Що робити. Найпростіші з відновлювальних тренувань – ходьба, велосипед, плавання. Якщо спорту у вашому житті не було давно, почніть із регулярних прогулянок.

6. Втома від неправильного сну. Щоб відновитися, мозку потрібні повні фази глибокого й парадоксального сну. Фаза глибокого сну необхідна, щоб обробити отриману за день інформацію. Парадоксальна фаза (вона ж фаза сновидінь) допомагає відновити сили. Шум, незручне ліжко та інші дрібниці спричинюють мікропробудження. Як результат, ви прокидаєтеся виснаженим. Цей стан добре знайомий молодим мамам, які по кілька разів за ніч встають до малюка.
Що робити. Лікуйте хропіння партнера, поліпшіть звукоізоляцію стін і вікон, поміняйте матрац на більш зручний. Якщо у вас маленька дитина, то з втомою через нестачу сну доведеться на певний час змиритися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x