Посівна на Черкащині раніше звичайного через аномальну весну

Посівна на Черкащині раніше звичайного через аномальну весну

На ланах області в розпалі весняна посівна кампанія: нині аграрії краю стовідсотково забезпечені необхідним насінням, добривом – на 99 відсотків, пестицидами – на 86,5 %, бензином – на 94 % та дизельним паливом – 91 %. Загалом ярими зерновими та зернобобовими культурами цього року планується засіяти 440 тисяч гектарів. Технічні та кормові культури, картоплю й овочі саджатимуть на площі 528 тисяч гектар.

Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі Черкаської ОДА.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Оксани Криницької, сівбу ярових культур уже почали господарства Звенигородського, Маньківського, Христинівського та Золотоніського районів. Наразі сільгоспвиробниками області посіяно 700 гектарів ярого ячменю, 20 гектарів вівса та 100 гектарів гороху.

Під час весняної посівної кампанії на полях працюватиме 7 тисяч тракторів, 3 800 сівалок, 7 тисяч ґрунтообробної техніки та 6 тисяч автомобілів. Для їхньої безперебійної роботи в господарствах накопичено 17,3 тисяч тонн дизельного палива та 5,8 тисяч тонн бензину.

Як зауважила Оксана Юріївна, для проведення посівів ярих зернових культур потреба в насінні становить 152,4 тисяч тонн. При цьому Державною інспекцією сільського господарства на якість перевірено 177,7 тисяч тонн насіння. Із них 177,5 тисяч тонн (що становить 116 % від потреби) є високих кондицій не нижче другої репродукції.

На весь комплекс весняно-польових робіт потреба в мінеральних добривах, за даними департаменту АПК, становить 50,7 тисяч тонн. Наразі закуплено 49,9 тисяч тонн та підживлено 201,8 тис. га (84,9%) озимих зернових культур. Крім того, для догляду як за озимим клином, так і за посівами ярих культур закуплено 1,6 тис. тонн, або 86,5 % до потреби пестицидів (потреба 1,8 тис. тонн), у тому числі – 85,1 % інсектицидів, 81,2 % фунгіцидів та 88,0 % гербіцидів. Разом із тим, протравниками насіння ярих культур сільгосптоваровиробники забезпечені в повному обсязі.

Директор департаменту агропромислового розвитку звернула увагу й на те, що 95 % посівів озимих зернових культур площею 227,6 тисяч гектарів збереглися в доброму стані. Утім, через низькі температури взимку та відсутність снігового покриву 5 % посівів на площі 12 тисяч гектар перебувають у дещо зрідженому стані. Зокрема, у Золотоніському, Драбівському, Чорнобаївському та Чигиринському районах. Водночас, зріджені посіви підживлені та відтворили вегетацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x