Сергій Демченко: «Підвищення кваліфікації державних службовців – вагомий чинник модернізації системи державного управління»

Сергій Демченко: «Підвищення кваліфікації державних службовців – вагомий чинник модернізації системи державного управління»

Про реалізацію в області освітніх послуг з підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, модернізацію змісту навчання, впровадження нових форм організації навчальної діяльності слухачів говоримо з директором Черкаського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування державних підприємств, установ і організацій Сергієм Демченком, кандидатом педагогічних наук, доцентом, членом-кореспондентом Української Академії Акмеологічних Наук.

– Сергію Олександровичу, розкажіть, будь ласка, про навчальний заклад, який Ви очолюєте.
– Це єдиний в Черкаському регіоні вищий навчальний заклад післядипломної освіти, що реалізовує державну політику з підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.
Центр має двох засновників – Черкаську обласну державну адміністрацію та Черкаську обласну раду. Замовниками послуг з підвищення кваліфікації є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, державні підприємства, установи і організації, а координацію роботи здійснює Національне агентство України з питань державної служби.
Центр має потужну матеріально-технічну базу і викладацький колектив. Я очолюю заклад із 2011 року і за ці роки ми намагаємося докладати зусиль до зміцнення матеріально-технічної бази, удосконалення роботи закладу. І зараз можу впевнено сказати, що я пишаюся – і закладом, і колективом, який у ньому працює. Ціную роботу усіх: і тих, хто створює нам комфортні умови (це робітники з обслуговування будівлі, чергові, прибиральниці, завідувач господарства), і адмінкорпусу – це два відділи –навчально-організаційний і навчально-методичний.

– Хто сьогодні навчає держслужбовців?
– Значну роль в нашому робочому процесі відіграють викладачі-практики – представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, обласної ради, територіальних органів виконавчої влади. Нещодавно, наприклад, вчили секретарів сільських і селищних рад. Їх цікавлять питання реформування місцевого самоврядування, об’єднання громад, фінансування, тих самих ОТГ: звідки беруться кошти? Які дотації? Представники місцевого самоврядування цікавляться програмами, відповідно до яких можна отримати кошти для реалізації своїх проектів у громаді. І нам викладачі-практики дуже у цьому допомагають. З вищих навчальних закладів важко знайти людину, яка б орієнтувалася у таких темах.
Для висвітлення деяких теоретичних питань ми запрошуємо викладачів вищих навчальних закладів. У нас побудована тісна співпраця з багатьма ВНЗ області. Це і ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, і Черкаський державний технологічний університет, й Уманський державний педагогічний університет. У нашій будівлі орендує приміщення факультет Одеської юридичної академії, з яким ми теж співпрацюємо. Маємо партнерів не лише в області, але й у масштабах держави. Нам допомагають Національне агентство України з питань державної служби, Національна академія державного управління при Президентові України, регіональні інститути підвищення кваліфікації кадрів.

– Чи враховуєте Ви новітні тенденції ери інформаційних технологій у процесі своєї діяльності?
– По-перше, ми розвиваємо власний сайт – зараз там багато цікавої та корисної інформації, яка постійно оновлюється. По-друге, практикуємо елементи дистанційного навчання. За допомогою інтернет-зв’язку слухачі семінарів підвищення кваліфікації можуть отримати навчальні матеріали, консультацію, дізнатися розклад занять тощо. Центр підтримує зв’язок зі слухачами на своєму сайті та через соціальні мережі.
У планах – укласти комп’ютерну базу нашого книжкового фонду, який у нас дуже потужний. Хочемо, щоб за допомогою комп’ютерних технологій те чи інше видання можна було знайти легко і швидко.

Сергій Демченко: «Підвищення кваліфікації державних службовців – вагомий чинник модернізації системи державного управління»

– На базі Вашого закладу щорічно відбуваються регіональні етапи Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець». Розкажіть про цей захід.
– Конкурс показав, що у нас багато людей зацікавлених та ініціативних. У таких випадках, слухаючи виступ конкурсанта, відчуваю, що людина переймається своєю роботою. А що головне – у неї є розуміння того, що треба вчитися і підвищувати рівень своєї компетенції, рухатися вперед. Зараз без самоосвіти розвиток неможливий, на мою думку.

– Який зворотній зв’язок Ви отримуєте від слухачів семінарів?
– До нас приїжджають не студенти, а дорослі, досвідчені люди, які мають свою базу знань і умінь, тому можуть розповісти, у свою чергу, нам, як працювати. Усе ж, їм необхідно вдосконалювати свої практичні знання – відповідно до державних, обласних програм, додаткових доручень обласних органів влади, завдань Кабміну, Верховної Ради.
Робота відповідальна, але вона приносить плоди – отримуєш зворотній зв’язок щодо аналізу, оцінки тих подій, які відбуваються в області і державі. Визначаєшся з напрямами своєї діяльності – що потрібно зараз слухачу? У селах, районах, об’єднаних громадах – якими питаннями цікавляться? Та і просто спілкуєшся з черкащанами, отримуєш нову інформацію, обмінюєшся досвідом. Окрім підвищення компетенції, це й особистий розвиток.
Ураховуючи, що 23 червня в Україні відзначають День державної служби, хочу привітати всіх державних службовців із професійним святом і побажати міцного здоров’я, благополуччя та нових творчих здобутків у професійній діяльності!

Сергій Демченко: «Підвищення кваліфікації державних службовців – вагомий чинник модернізації системи державного управління»

Довідково

У 2015 році міжнародні експерти представили результати порівняльного аналізу систем державної служби у більш ніж 20 країнах світу, серед яких була й Україна. Кількість державних службовців в Україні, порівняно з іншими країнами світу, більш-менш оптимальна: на одного чиновника припадає 170 громадян.

До 2015 року кількість державних службовців в Україні обраховували статуправління. На той період в області працювали 10 834 держслужбовців. Нині ж ці цифри не знає ніхто, про це повідомили «Новій Добі» у Міжрегіональному управлінні Національного агентства України з питань державної служби у місті Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x