Засуха охопила 70 % території області

Засуха охопила 70 % території області

Завершується червень із дощами якого, після посушливої весни, всі сподівались на добрий врожай. Проте, як і в попередній період, пощастило лише Жашківському та прилягаючим районам. На решті площ ситуація складна: дефіцит опадів значний і з початку місяця становить до 87 %, з початку року – до 65 % до норми. За спостереженнями метеостанцій, кількість опадів, що випала з початку року в Смілі, Звенигородці та Каневі є найменшою з 1961 року, в Черкасах, Чигирині та Золотоноші на 2 місці після 1972 р.

Засуха розвивається і вже охопила 70 % території області.
На окремих площах метровий шар ґрунту повністю сухий. Рівні ґрунтових вод в області на 1−1,2 м нижчі середніх багаторічних значень та одні із найнижчих за останні роки, про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань. Така погода погіршила види на врожай всіх культур, крім того, якість врожаю, сформованого в умовах засухи, теж низька. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За прогнозами синоптиків, до 26 червня на Черкащині очікується нестійкий характер погоди із дощами різної інтенсивності та тривалості, подекуди із градом та шквалами, на фоні підвищення температури повітря. Уже 26 червня вдень 25−30°, а в кінці місяця 30−35°.
Такі дощі є запізнілими для формування врожаю ранніх хлібів, а зростання температури лише прискорить дозрівання зерна та значно підвищить ймовірність лісових пожеж та тління торф’яників.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x