«Все буде»: у Черкасах видали щоденник для психологічної підтримки бійців

«Все буде»: у Черкасах видали щоденник для психологічної підтримки бійців

Коли захисники перебувають у госпіталі, приїжджають у відпустку до рідних або й зовсім повертаються з війни, то потрапляють у зовсім інший світ, де немає вибухів, стрілянини та передчасної смерті. Одне з найважливіших завдань, що постає перед суспільством – це психологічна реабілітація військовослужбовців. Адже відсутність такої допомоги має значний вплив на долі людей, які брали участь у бойових діях.

Аби пришвидшити реадаптацію бійців, за ініціативою та кошти представників Ротарі клубу «Черкаси» видали психологічно-розвантажувальний щоденник «Все буде», створений авторкою Ксенією Цимбал. Нещодавно його презентували на базі ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Медичний координатор Громадської Спілки Ротарі клубів України, Паст-Президент Ротарі клубу «Черкаси», професор кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім. Б. Хмельницького, лікар гінеколог-онколог, доктор медичних наук Ольга Палійчук розповіла, що на початку війни ротарійці спільно з представниками науково-медичної спільноти членами Ротарі клубів Харкова та Ужгорода видали посібник з рекомендаціями для жінок-переселенок.

– Ви знаєте, що під час війни на Черкащині знайшли прихисток велика кількість внутрішньо-переміщених осіб. Три медичні кафедри об’єдналися, аби надати фахову допомогу жінкам, які вимушено залишили домівки. Зокрема, кафедра психіатрії Харківського медичного університету, кафедра акушерства і гінекології Ужгородського університету та кафедра фундаментальної медицини Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Спільними зусиллями ми створили посібник, що містить дихальні та інші техніки щодо подолання стресу і підвищеної тривожності, прості медичні рекомендації в напрямі профілактики виникнення гострої та загострень хронічної гінекологічної патології, корисні поради для вагітних жінок. Мета такого видання – кожна жінка, яка вимушено змінила місце проживання через обставини війни та стала гостею Черкащини, змогла самостійно їх виконати на етапі до звернення до лікарів та покращити чи стабілізувати свій стан перед консультацією з відповідними медичними фахівцями, – зазначила Палійчук.

Щоденник психологічного розвантаження «День за днем» та довідник для жінок-переселенок більше 450 учасниць з статусом ВПО отримали також і в межах реалізації грантового проєкту профілактики раку шийки матки під час безкоштовного тестування методом самозабору на високоонкогенні типи вірусу папіломи людини.

– Ми отримали багато позитивних відгуків, жінки говорили, що посібник ефективно допомагає адаптуватися, налагоджує внутрішню рівновагу. Наступним етапом нашої роботи за підтримки Ротарі клубу Черкаси в напрямку психологічної реабілітації поранених військових на етапі роботи з психологом чи реабілітологом є щоденник «Все буде», який презентували сьогодні.  Ротарійці постійно підтримують постраждалих від бойових дій, які перебувають у опорних черкаських лікарнях. Після комбінованих хірургічних втручань при політравмі бійці часто близько 1-2 місяців проходять реабілітацію. Безумовно, в цей період їхній психоемоційний стан потребує якісної професійної допомоги. За допомогою щоденника, який є додатковим інструментом роботи з психологом, поранені опрацьовують свій посттраматичний досвід і завдяки такому комплексному підходу є можливість в більшості випадків пришвидшення зцілення від наслідків жахливих подій, – пояснила Ольга Палійчук.

Примірник «Все буде» розрахований на 21 день роботи. У ньому зібрані вправи й техніки, що сприятимуть відновленню контролю над почуттями та стабілізації емоційного стану людини. Окрім цього, у результаті виконання завдань у військових сформуються нові нейронні зв’язки, ставлення до проблеми стане інакшим, вони свідомо проживатимуть зміни, що спричинені психотравмами під час бойових дій.

За словами видавчині, представниці Правління ГО Ротарі клуб «Черкаси» Юлії Чабаненко, зараз в Україні немає єдиної документованої процедури щодо психологічного відновлення захисників, тому цей щоденник є додатковим інструментом

– Посібник не замінює індивідуальну чи групову роботу з психотерапевтом, натомість скорочує цей шлях, та підвищує коефіцієнт корисної дії. Вправи розробила Ксенія Цимбал спільно з досвідченими психологинями, які безпосередньо працюють із захисниками. Серед них – Людмила Бондаревська, Наталія Лифар та Тетяна Горобець. Щоденник містить низку методик, що поєднують усвідомлену психологічну роботу з відчуттями, арт-терапію і тілесно-орієнтовані завдання. Нині читачі є досить вимогливими, тому ми гарно попрацювали над оформленням видання. Друк зробили в два кольори, обрали цікаві шрифти, аби інформація сприймалась максимально легко. Розуміли, що ці щоденники використовуватимуть під час перебування в лікарні, тож додали ще й «клапан». Так, книжку можна буде згорнути і водночас зберегти момент інтимності, – розповіла Чабаненко.

Практичний психолог із Черкас, учасник бойових дій Володимир Мамалига, наголосив, що зараз механізм надання психологічної допомоги військовим – не налагоджений. На юридичному рівні отримати психологічну підтримку теж доволі складно.

– В Україні запрацював реєстр надавачів послуг, але він давно не оновлювався. Окрім цього, недієвою є Постанова №1338 від 1 січня 2023 року, її випробував на собі. Надіслав електронний лист, але в департаменті соцзахисту його не знайшли. Натомість мене скерували в Центр соціальних служб і порадили записатися на прийом до директора КЗ. Сказали, що можливо дадуть терапевта або ж варто йти в госпіталь і шукати фахівця самому. Але відповідно до постанови людина може обирати надавача послуг, який є в реєстрі, – сказав Мамалига.

Щоденник «Все буде» він вважає вдалим проєктом, тож у подальшому співпрацюватиме з представниками Ротарі клубу «Черкаси» та опрацьовуватиме психологічно-розвантажувальні завдання разом із захисниками.

– На жаль, під час підготовки особового складу до бою психологічна допомога окреслена лише в теорії, а на практиці її жодним чином не застосовують. Ніхто з військовослужбовцями не працює взагалі. Звісно, ти заспокоюєшся, коли перебуваєш серед людей, говориш із ними, але комунікація в таких умовах має бути фаховою. Тому зараз періодично працюю зі своїм батальйоном і на прохання міськвиконкому з родинами загиблих у цьому напрямі. Я із задоволенням протестую щоденник «Все буде» на заняттях із військовими. Якщо психолог допоможе хоча б одному бійцю, то це вже величезне зрушення. Він може знову піти воювати, інтегруватися в суспільство, започаткувати бізнес, піти на держслужбу чи вчитися. Такі речі надзвичайно потрібні й лише спільними зусиллями нам удасться вирішити цю проблему, – додав психолог.

Завідувачка кафедри фундаментальної медицини Алевтина Рибалко зауважила, що така психологічно-розвантажувальна література є цінною і для студентів, і для викладачів. Під час практики вони інтенсивно працюють із вразливими категоріями людей, зокрема й військовими.

– У воєнний час, людина, яка вислухає, дасть пораду та підтримає – є особливо важливою, бо з’являються умови безперервної загрози життю та здоров’ю, ймовірність втрати бойових товаришів, тривалі навантаження, які нерідко перевищують межі людських можливостей. На плечах психолога лежить велика відповідальність за психічний та емоційний стан військовослужбовців. У цьому разі щоденник «Все буде» є ефективним інструментом, який студенти-психологи й викладачі можуть опрацьовувати разом із захисниками, – зауважила Рибалко.

Медичний координатор Громадської Спілки Ротарі клубів України, Паст-Президент Ротарі клубу «Черкаси» Ольга Палійчук наголосила, що зараз важлива не лише психологічна, а й фізична реабілітація військовослужбовців.

– Громадська Спілка «Ротарі Інтернешенел Д2232» (об’єднання 66 Ротарі клубів в Україні) ще в 2021 році підписали меморандум про співпрацю в наданні всебічної підтримки ветеранам, які отримати інвалідність під час захисту територіальної цілісності нашої держави, з ГО «ІГРИ ІНВІКТУС Україна», яка залучена в проєкти спортивно-психологічної реабілітації та соціальної реінтеграції учасників бойових дій в Україні в рамках проведення змагань – Ігор Нескорених (Invictus Games) та Ігор Воїнів (Warrior Games). Участь у спортивних заходах до війни брали військові, поліцейські, воїни АТО/ООС. Ротарі в Україні допомагали з профінансуванням спортивно-реабілітаційних таборів для цих команд, – сказала Палійчук.

Довідково: під час повномасштабної війни з 2022 року багато ротарійців в різних містах країни продовжили цю співпрацю з іншими громадськими організаціями та об’єднаннями, з органами місцевої влади, що й надалі реалізовують локальні ініціативи з фізичної та психологічної реабілітації військових. ГО Ротарі клуб «Черкаси» два роки поспіль в мирний час разом з іншими благодійниками та Черкаською ОДА приймали команду Ігри Нескорених на Черкащині. Спільними зусиллями проводили різноманітні заходи для учасників, зокрема – адаптивний яхтинг.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x