Олександр Черевко: «Для отримання якісної вищої освіти необов’язково їхати до столиці»

Олександр Черевко: «Для отримання якісної вищої освіти необов’язково їхати до столиці»

Перед стартом вступної кампанії «Нова Доба» розпочинає цикл інтерв’ю із ректорами провідних ВНЗ Черкаської області

Для молоді літо – особливо відповідальна пора. Випускники вищих навчальних закладів України отримують дипломи, які стануть їхньою путівкою в доросле успішне життя, а їм на зміну приходить ціле покоління тих, хто лише збирається опанувати професію. Як зробити правильний вибір і не загубитися в морі освітніх послуг, професій та новацій – розповідає голова ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів Черкаської області, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

– Олександре Володимировичу, у червні у вищих навчальних закладах області закінчується 2016-2017 навчальний рік. Чим він був особливий для Черкаського національного?
– Цей рік для нас був дуже важливий. Наш професорсько-викладацький колектив поповнився 20 кандидатами та 5 докторами наук.
За результатами рейтингу «Топ 200 Україна» за 2017 рік Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького посів 109 сходинку, перевершивши свій попередній результат на 8 позицій. Нині ми маємо найкращий показник серед університетів Черкащини.
В університеті відкрилася єдина в області кафедра військової підготовки. А зовсім недавно ми презентували Центр аналітичних досліджень «Прагма», який проводитиме дослідження у різноманітних сферах суспільного життя.
Ми ліцензуємо нові спеціальності та постійно поліпшуємо якість освітніх послуг. Гарним підсумком нинішнього року став 92-ий в історії нашого навчального закладу випуск. Цьогоріч понад 1 190 наших студентів отримали дипломи про вищу освіту за 53 спеціаль­ностями.

– Що хочете сказати своїм випускникам?
– Ми пишаємося ними, адже вони найкращі у всіх сферах. Перемагають у всеукраїнських олімпіадах, інтелектуальних конкурсах, спортивних змаганнях. Працюють в Україні й за кордоном, співпрацюють із міжнародними компаніями, організаціями та фондами. Художники, спортсмени, волонтери, депутати, журналісти, учасники Революції Гідності та АТО, стипендіати Президента України та академічної стипендії імені Михайла Грушевського. Вони люблять свій край і докладають зусиль для його розвитку. Вони вже сьогодні багато досягли завдяки власній наполегливості та освіті, яку здобули в Черкаському національному університеті. Та переконаний, що в них попереду ще багато досягнень і здобутків, яким ми радітимемо разом.

– Абітурієнти про університетське життя лише мріють. Що цікавого для них підготували?
– Ми підготували нові освітні програми. Відтепер у ЧНУ можна здобути освіту за програмами: комп’ютерна лінгвістика (інженерія програмного забезпечення); математична економіка та економетрика (математика); лабораторний аналіз (біологія, хімія); спортивні фізіологія та реабілітація (біологія); економіка та бізнес (економіка); економіка та економічна політика (економіка); моделювання економіки і бізнесу (економіка); міжнародний бізнес (міжнародні економічні відносини); економіка європейської інтеграції (міжнародні економічні відносини); образотворче мистецтво (образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація); музеєзнавство, пам’яткознавство (історія та археологія); історія мистецтв (історія та археологія); соціальна філософія та філософія культури (філософія).
Одночасно ми потурбувалися про розширення можливостей доступу до освіти для наших студентів. Зокрема, протягом останніх двох років було суттєво збільшено ліцензований обсяг магістратури за всіма спеціальностями. Тобто випускники бакалаврату зможуть максимально продовжити навчання в магістратурі.

А для найкращих випускників-магістрів ми пропонуємо навчання в аспірантурі за 14 спеціальностями.
Ми продовжуємо ліцензувати нові, затребувані на ринку праці спеціальності. Успішно акредитували ще 9 спеціальностей, про що є відповідні рішення Акредитаційної комісії. Вже цьогоріч студенти зможуть вступати на спеціальності: метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка; міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії; політологія; інформаційні системи і технології тощо.

Студенти Черкаського національного чи іншого вищого навчального закладу України після першого року навчання зможуть здобувати паралельно будь-яку спеціальність у ЧНУ і отримати після завершення навчання два дипломи. Ті, хто навчається у Черкаському національному, завдяки програмі «подвійний диплом» можуть отримати диплом про вищу освіту польського вишу.
У нас також можна опанувати військово-облікову спеціальність та отримати звання молодшого офіцера запасу.

Додам іще. Сьогодні для отримання вищої освіти необов’язково їхати до столиці чи в мегаполіси. В Україні достатньо регіональних вищих навчальних закладів, які надають якісні освітні послуги. До прикладу, ті, кого цікавлять хімічні чи фізичні дисципліни, у ЧНУ можуть навчатися у професорів, які є цитованими й знаними в Європі – у Бориса Пилиповича Мінаєва чи Андрія Михайловича Гусака.
Умови навчання й проживання у нас теж достойні: компактне студмістечко, де є 5 гуртожитків, їдальні, спортивні зали і майданчики. Так що чекаємо розумну, талановиту й активну молодь у наших стінах!

– Що необхідно знати абітурієнтам-2107 про вступну кампанію?
– Як і торік, вступники повинні визначатися з пріоритетністю. Важливо, що вступник надає пріоритети не вищим навчальним закладам, а спеціальностям у них.
Заяви подаються лише в електронному вигляді. Документи подаються через особистий електронний кабінет на сайті http://ez.osvitavsim.org.ua. Цей сайт запрацює з 29 червня.
Вступ до ВНЗ у 2017 році буде можливим на підставі сертифікатів ЗНО 2016 і 2017 року.
При розподілі держбюджетних місць зберігається принцип, за яким держбюджетне місце «іде» за абітурієнтом з вищими балами ЗНО.
За чотирма спеціальностями – 017 «Фізична культура», 014 «Середня освіта (фізична культура)», 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», 014 «Середня освіта (образотворче мистецтво)» проводяться творчі конкурси.
Ще торік зникли такі поняття, як позаконкурсний вступ та цільовий прийом. Є категорії громадян, які вступатимуть, наприклад, за співбесідою чи можуть розраховувати на квоту.

Є й певні новації цьогорічної вступної кампанії. Так, Умовами прийому до вищих навчальних закладів в 2017 році Міністерство освіти і науки обмежило кількість заяв, які абітурієнти можуть подавати на місця держзамовлення. Цьогорічні абітурієнти можуть подати 9 заяв на 4 спеціальності. Кількість заяв для участі в конкурсі на місця за кошти фізичних або юридичних осіб не обмежується.
Крім того, для полегшення вступу в регіональні вищі навчальні заклади, стимулювання випускників шкіл до опанування затребуваних спеціальностей запроваджено регіональний, галузевий коефіцієнти, які впливають на сукупний рейтинг вступника. Діє також сільський коефіцієнт, запроваджений для підтримки абітурієнтів із сільської місцевості.
Регіональний коефіцієнт для вступника до ЧНУ дорівнює 1,02. Іншими словами, якщо вступник подає одночасно документи до вишу Києва і Черкас, у черкаському виші його рейтинговий бал буде на 2 % вищий, ніж у Києві. Тому шанси бути зарахованим на місця державного замовлення в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького є вищими.
Галузевий коефіцієнт дорівнює 1,03 для поданих заяв з пріоритетностями 1 на спеціальності (спеціалізації) 014 «Середня освіта». Тобто рейтинговий бал таких вступників буде на 3 % вищим.
Сільський коефіцієнт дорівнює 1,02 для осіб, зареєстрованих у сільських населених пунктах, які здобули повну загальну середню освіту у навчальних закладах, що знаходяться на території населених пунктів сільської місцевості, у рік вступу. Тобто рейтинговий бал таких вступників буде на 2 % вищим.
Тож, якщо абітурієнт є випускником сільської школи, визначив пріоритетом №1 Черкаський національний університет і подав документи на спеціальності 014 “Середня освіта”, то він відразу збільшить свій рейтинговий бал на 7 %.

– Новацій дійсно немало. Як допомагатимете абітурієнтам у них зорієнтуватися?
– У ЧНУ упродовж року діє консультативний центр, де можна отримати відповіді на свої запитання і особисто, і телефоном. На сайті ЧНУ є рубрика «Запитай у ректора». При кожному структурному підрозділі університету створено відбіркові комісії, які, починаючи з 12 липня, консультуватимуть майбутніх студентів та їхніх батьків.

Тож бажаю всім, хто збирається отримати вищу освіту, зробити правильний вибір!

Олена Столяр

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x