Умови прийому до ВНЗ у 2017 році

Умови прийому до ВНЗ у 2017 році

Відповідно до затверджених Умов прийому, кожен ВНЗ повинен розробити та затвердити Правила прийому до 15 грудня 2016 року й оприлюднити на власному веб-сайті.
Умови прийому до ВНЗ у 2017 році
У Правилах прийому, зокрема, має бути така інформація:
✓ перелік спеціальностей та необхідні для вступу на них конкурсні предмети, з яких подається сертифікат ЗНО, складаються вступні іспити, творчі конкурси;
✓ мінімальна кількість балів ЗНО для допуску до участі в конкурсі за кожною спеціальністю;
✓ порядок обчислення конкурсного балу;
✓ вагові коефіцієнти атестату, балів ЗНО, творчих конкурсів, вступних іспитів, підготовчих курсів, балу за особливі успіхи (призерам олімпіад та Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор);
✓ квоти для прийому за державним замовленням окремих категорій вступників;
✓ перелік можливостей для навчання осіб з особливими освітніми потребами.

Право вступу на бюджетну форму навчання
Безоплатно здобувати вищу освіту мають право громадяни, які ВПЕРШЕ отримують освіту за кошти державного або місцевого бюджету.
Крім того, право безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю мають громадяни, які за станом здоров’я втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками МСЕК, або які мають направлення на навчання, видане державним (регіональним) замовником відповідно до законодавства.

В інших випадках у разі повторного вступу на бюджетній основі, вступнику необхідно відшкодувати вартість попередньо здобутої освіти до бюджету.

Окремі категорії громадян мають право на спеціальні умови:
✓ щодо участі у конкурсному відборі під час вступу до вишів;
✓ на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів.
Із повним їх переліком, а також з докладнішою інформацією стосовно вступної кампанії 2017 можна ознайомитися в Умовах прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році.

Подання заяви
Кількість заяв, які можна подати на місця держзамовлення: 9 заяв на 4 спеціальності.

На контрактну форму кількість заяв не обмежується.

В електронній формі:
Цього року вступники на основі повної загальної середньої освіти за денною та заочною формами навчання подають заяви виключно в електронній формі.
Електронна заява та усі необхідні документи подаються через особистий електронний кабінет на сайті http://ez.osvitavsim.org.ua (сайт працює лише під час вступної кампанії).

У паперовій формі:
Можуть подавати ЛИШЕ вступники, які мають:
✓ спеціальні умови на участь у конкурсі;
✓ право на зарахування за квотами;
✓ розбіжності в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в документі, що посвідчує особу, та у сертифікаті ЗНО.

Паперова заява подається особисто до приймальної комісії ВНЗ.

З 2017 року до конкурсного балу впроваджено нові коефіцієнти:
✓ регіональний: становить 1,0 для Києва, 1,01 – для Дніпра, Львова, Одеси, Харкова, 1,03 – для Донецької та Луганської областей та переміщених вишів, 1,02 – в інших випадках;
✓ галузевий: 1,03 для заяв з першими пріоритетами на інженернотехнічні та природничо-математичні спеціальності, які потребують підтримки (повний перелік);
✓ сільський: 1,02 для осіб, зареєстрованих у сільських населених пунктах, які здобули середню освіту в навчальних закладах на території сільських населених пунктів у рік вступу.

Створення електронного кабінету для подання заяв
Під час реєстрації електронного кабінету вступник має зазначити такі дані:
✓ адресу електронної пошти, до якої має доступ;
✓ номер, пін-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання.
✓ серію та номер атестата про повну загальну середню освіту;
✓ середній бал додатка до вказаного атестата, обчислений за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала.
✓ додатково вступник завантажує скановану копію (фотокопію) додатка до документа про повну загальну середню освіту та фотокартки (алгоритм за посиланням).
2017 року для вступу до ВНЗ приймаються сертифікати ЗНО 2016 та 2017 років.

Терміни подання документів
Реєстрація електронних кабінетів – з 29 червня до 25 липня (до 18.00).
Проведення медичних оглядів та інших доконкурсних процедур – до 11 липня.
Початок прийому заяв та документів – 12 липня.

Кінцевий термін прийому заяв та документів:
✓ для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів – 20 липня (до18.00).
✓ для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів ЗНО – 26 липня (до 18.00).
✓ для осіб, які вступають на основі ОКР молодшого спеціаліста за денною формою навчання – 24 липня (до 18.00).

Проведення творчих конкурсів – з 17 до 26 липня включно.
Проведення вступних іспитів – з 21 до 26 липня включно.
Проведення співбесід – з 21 до 23 липня включно.

Фахові вступні випробування для осіб, які вступають на основі ОКР молодшого спеціаліста за денною формою навчання – з 25 липня до 31 липня.
Усі терміни щодо вступу до військових вищих навчальних закладів визначають Правилами прийому до цих вишів.
✓ Оприлюднення рейтингового списку – 1 серпня (до 12.00).
✓ Зарахування на бюджет – до 7 серпня (до 12.00).
✓ Зарахування на контракт – до 30 вересня.

Думка експерта
«Цьогорічна система вступу дозволяє максимально ефективно використовувати бюджетні місця»

Відповідальний секретар приймальної комісії ЧДТУ, кандидат економічних наук, доцент Віктор Демиденко розповів про деякі нові особливості вступної кампанії-2017.
Умови прийому до ВНЗ у 2017 році – Головні новації нинішнього року полягають в умовах зарахування студентів на бюджетні місця, – відзначає Віктор В’ячеславович. – Зокрема йдеться про пільгові категорії. Їх стало більше, їх стали чіткіше ідентифікувати, і дозволили вузам проводити набір на вакантні незаповнені місця державного бюджету, на які абітурієнти були рекомендовані за широким конкурсом і не прийшли туди навчатися по конкурсу. На ці місця дозволено дозарахування пільгових категорій вступників. На окремі спеціальності можна дозараховувати контрактників, які зараховані на ці спеціальності. Переводити їх на бюджет. І навіть з інших спеціальностей. Це такі новації, які вперше технічно будуть реалізовані для того, щоб використати максимально бюджетні місця. Тобто спочатку проходять категорії по квотам, потім пільгові категорії, які не пройшли по квоті, але мають можливість бути зараховані на бюджет по законодавству у другу чергу, а в третю чергу відбувається зарахування на окремі дуже складні технічні спеціальності інших контрактників, які туди зараховані по контракту.

Загалом, на думку спеціаліста, нинішня система вступу має не лише переваги, а й недоліки. Останні зумовлені, по-перше тим, що систему запустили лише нещодавно, і багато певних моментів у ній залишається «сируватими».

«В інноваціях нинішньої вступної кампанії абітурієнтам розібратися буде складно»

Умови прийому до ВНЗ у 2017 роціНововведення нинішньої вступної кампанії, покликані спростити життя абітурієнтам, для багатьох із них додали лише зайвого клопоту і непорозумінь. Щоб розібратися в усіх тонкощах, спеціалісти радять звертатися за допомогою до навчального закладу, в якому майбутній студент планує навчатися.

– Останні дві вступні кампанії були переповнені інноваціями, – говорить перший проректор ЧНУ, кандидат історичних наук, професор Василь Мойсієнко. – Це зумовлено, по-перше, пошуком оптимальної системи відбору абітурієнтів. По-друге, нинішня кампанія зорієнтована на створення умов для навчання молоді у своєму регіоні, у навчальному закладі, який розташований якомога ближче до школи, яку абітурієнти закінчили. Тому цього року використовується і сільський коефіцієнт, і регіональний. Третій аспект кампанії – це створення умов для вступу на природничі та технічні спеціальності. Для цього теж встановлюється додатковий коефіцієнт для тих спеціальностей, які потрібні економіці України.

Для того, щоб допомогти абітурієнтам, ще минулого року в нашому виші була започаткована практика створення консультативного центру. У ньому ми встановили чергування не тільки технічних працівників, але й досвідчених викладачів: доцентів, професорів, директорів. Консультації надаються кожній людині, яка звертається. Звернень досить багато. Ми працюємо з 27 червня. На ранок 29-го в нас уже було близько 100 абітурієнтів, які цікавилися вступом та процедурою реєстрації. Як виявилося, багато абітурієнтів недостатньо обізнані, незважаючи на інформаційну роботу міністерства й управлінь. Крім того, існують певні проблеми в самій єдиній електронній базі. В повному обсязі не вирішено питання щодо реєстрації видачі атестатів, тому без неї абітурієнт не може ввести реквізит свого атестату.

Щодо самих абітурієнтів, то, за словами викладачів, рівень їхніх знань цього року нижчий, ніж попереднього. Це може внести свої корективи у вступну кампанію.
– У виграшній ситуації опинились абітурієнти, які минулого року не пройшли на держзамовлення, – продовжує Василь Миколайович. Ті, які зараз на контракті можуть спробувати використати свої можливості для вступу на держзамовлення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x