До ЧДТУ завітали міжнародні партнери у сфері водної освіти

До ЧДТУ завітали міжнародні партнери у сфері водної освіти

До Черкаського державного технологічного університету прибули представники 6 відомих євразійських університетів, що, спільно із ЧДТУ, беруть участь у проекті «Водна Гармонія Erasmus+». Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби ЧДТУ.

Саме у рамках цього проекту кафедра хімічних технологій та водоочищення (під керівництвом завідувача кафедри, професора Генадія Столяренка) до нового навчального року планує одержати обладнання та прилади на суму 40 тисяч євро.

Завдяки цьому буде відкрито 2 навчально-наукові лабораторії – фізико-хімічного контролю води та технології водопідготовки і очищення стічних вод. Їх використовуватимуть у навчальному процесі студентів спеціальності «Хімічні технології та інженерія».

Після створення такої серйозної матеріальної бази та підготовки п\’яти основних курсів із цього напрямку планується відкриття спеціалізації (із перспективою відкриття у ЧДТУ нової спеціальності) «Водопідготовка та водоочищення».

Тож у рамках проекту «Водна Гармонія Erasmus+», до Черкас завітали представники семи відомих євразійських університетів (з Норвегії, Польщі, Німеччини, Шрі-Ланки та Китаю) – міжнародних партнерів ЧДТУ по проекту, спрямованому на гармонізацію вищої освіти у водній сфері протягом 2016-2018 рр.

«Water Harmony Erasmus+» має на меті гармонізувати педагогічні підходи у водній освіті з передовими практиками провідних університетів світу: аби отримані знання і набуті уміння випускника з України повністю відповідали знанням і вмінням студента з Норвегії, Німеччини чи Шрі-Ланки. Всього у проекті задіяні 10 університетів з Німеччини, Польщі, Шрі Ланки, Китаю і Норвегії та України (ЧДТУ, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (м. Дніпро) та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»).

У рамках візиту до ЧДТУ делегація представників євразійських університетів зустрілися із обласною владою, а також взяли участь у семінарі, де поділяться своїми напрацюваннями у сфері водопідготовки і очищення води.

Для довідки:
«Водна Гармонія Erasmus+» – проект що реалізовується за підтримки Європейського Союзу.

За результатами першого проекту «Водна Гармонія» (2011-2015), для ЧДТУ було закуплено новітнього обладнання на суму більше 30 тис. євро, 9 студентів отримали змогу пройти тритижневе навчання в Норвезькому університеті природничих наук, одна студентка пройшла піврічне навчання в тому ж університеті, було розроблено унікальний посібник «Фізико-хімічні методи очищення води. Керування водними ресурсами», перекладений сімома мовами; було збільшено кількість тем дипломних проектів (бакалаврів) за водною темою відповідно до проблем регіону. Розроблено проекти з водопідготовки і очищення стічних вод для Стратегії регіонального розвитку області на період до 2020 року.

У рамках другого циклу цього проекту («Водна гармонія Евразія – ІІ»), передбачено вдосконалення існуючого підручника та продовження проведення літніх шкіл для магістрантів (в попередньому і цьому році слухачами літньої школи вже стало 7 студентів). Днями із тритижневої практики в Норвезькому університеті природничих наук повернулися 5 студентів, хіміків-технологів, які, окрім Норвегіїї, проводили практичні заняття на острові Шпіцберген. І уже цілий навчальний рік у Норвегії навчаються 3 студенти-магістри цієї спеціальності.

Окрім студентів, свою кваліфікацію мають можливість підвищувати і викладачі, що пройшли тижневе підвищення кваліфікації в Норвезькому університеті природничих наук, цього ж року двоє відправляться до Польщі. У рамках проекту також передбачена закупка новітнього обладнання та модернізація лабораторій університетів-партнерів. ЧДТУ отримає обладнання на суму більше ніж 1 млн. 200 тис. гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x