Що посадити на звільнені грядки

Що посадити на звільнені грядки

Як бути з грядками, що звільнилися? Найкраще рішення – відразу засадити їх сидератами, щоб повернути в ґрунт живильні речовини, використані попередньою культурою. Але не кожний городник може собі дозволити половину сезону тримати грядки «під паром». Хочеться використати їх по максимуму і встигнути одержати два врожаї з однієї площі. Що ж і як можна посадити на грядки, що звільнилися, щоб земля не пустувала?

Щоб літньо-осінні посадки дали дійсно гарний урожай, варто дотримуватися простих рекомендацій досвідчених городників. Зокрема усе насіння й бульби, використовувані для повторних посадок, краще попередньо проростити. У цьому випадку сходи будуть швидкими, дружними і рослини швидше наберуть силу. Для повторних посадок необхідно вибирати найбільш скоростиглі сорти, щоб не тільки посадити насіння, але й встигнути зібрати «плоди». Після збирання перших культур грядки, що звільнилися, бажано пролити розчином «Фітоспорину» з метою профілактики грибкових захворювань. Зняти два врожаї з однієї і тієї ж площі – це чудово, але не варто забувати про те, що живильні речовини, які забрали з ґрунту ці врожаї, необхідно заповнити. Тому не забувайте мульчувати свої посадки, а восени залишайте товстий шар мульчі прямо на грядках, або висівайте швидко зростаючі сидерати.

Стручкова квасоля.
Стручкову квасолю можна посадити й після редиски, і після цибулі на перо, і після салату. Для повторних посадок рекомендують вибирати кущову форму квасолі: невеликі кущики не вимагають опори і підв’язування, дружно й відразу віддають весь урожай.

Морква та буряк. Пізню моркву, а так само буряк, які призначаються для тривалого зимового зберігання, можна посадити просто зараз. До цього часу саме звільняться грядки з-під редису, цибулі на перо або салатів. Їх і будемо використовувати для повторних посівів!

Капуста. Капусту саджають на грядки, де до цього росла цибуля, салат або полуниця, що відплодоносила останній рік. Літній посів капусти здійснюють безрозсадним способом: насіння висівають відразу на постійне місце. При цьому важливо добре пролити ґрунт перед посадкою і не давати йому пересихати. Для цього грядки до сходів накривають спеціальним матеріалом. Посаджена в липні капуста не підходить для тривалого зберігання, тому краще вибирати ультраранні сорти. Їхній орієнтовний строк дозрівання складає 45–55 днів.

Пекінська капуста. До кінця липня–початку серпня збирають горох, часник і навіть ріпчасту цибулю. Але грядки порожніми залишати не варто – настає найсприятливіша пора для літньої висадки пекінської капусти. Цей чудовий овоч росте швидко, не боїться затінення, легко переносить перші морози й добре зберігається до весни, загорненим у харчову плівку.

Дайкон та редька. На тих грядках, де росли часник, цибуля, горох, рання стручкова квасоля, рання картопля, ранні огірки або полуниця, прекрасно почуваються хрестоцвітні коренеплоди – ріпа, дайкон та інші всілякі «родичі» редьки. Їх сіють відразу на постійне місце, дотримуючись двох простих правил: не занурювати насіння глибоко в ґрунт і надати кожному майбутньому коренеплоду місце для росту (це значить, відстань між насінням має бути 20-30 сантиметрів). Друге правило є актуальним для ріпи й редьки. Дайкон, що росте не в широчінь, а в глиб, можна саджати й густіше.

Редиска та рукола.
У самому кінці літа, коли більша частина культур уже прибрана, час згадати про овочі-спринтери, які встигнуть порадувати нас другим урожаєм в останні дні літа, що минає. Наприклад, редиска й рукола частенько набагато краще вдаються ранньою осінню, чим пізньою весною. Світловий день стає коротшим, температури падають, час шкідників уже пройшов – є всі умови для вирощування найсоковитішої редиски або відмінної пряної руколи.

Салат та кріп. Не менш добре й швидко ростуть посаджені наприкінці городнього сезону салати й кріп на зелень. Осінній кріп завжди виходить пишнішим і соковитішим весняного.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x