Чим небезпечне недосипання?

Чим небезпечне недосипання?

Нестача сну або відсутність відновлювального нічного сну мають дуже негативний вплив на організм і настрій. Добре спати щоночі принаймні 8 годин – визначальний фактор для хорошого фізичного і психічного здоров’я. Нестача сну може мати багато негативних наслідків.

Підвищується кров’яний тиск. Погіршується стан артерій та кровотоку, перевантажується серце. Через відсутність контро­лю може розвинутися гіпертонія з систолічним тиском до 132, коли ідеальний показник складає менш як 120.

Збільшується апетит.
Коли ви не спите, знижується рівень лептину – гормону, який відповідає за контроль над апетитом. Натомість спостерігається підвищення рівня греліну, також відомого як гормон голоду. Якщо ви не спите достатньо, ви будете споживати більше вуглеводів і цукру впродовж дня.

Імунна система слабшає. Знижується кількість антитіл, які борються зі шкідливими хвороботворними мікроорганізмами. Це означає, що підвищується ризик розвитку бактеріальних і вірусних інфекцій.

Погіршення розумових здатностей.
Саме здоров’я нервової системи зазнає найбільшого ризику через недосипання. Через це люди з безсонням мають проблеми з концентрацією і пізнавальною діяльністю. Коли не виспалися, важче ухвалювати рішення і запам’ятовувати інформацію.

Стрес і депресія. Повторювані емоційні дисбаланси часто виникають через погану якість сну впродовж кількох ночей поспіль. Одна така ніч робить вас дратівливими, а кілька ночей можуть викликати справжню депресію.

Підвищується ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Недосипання заважає метаболічним процесам, які контролюють рівень глюкози, створюючи накопичення, яке може стати небезпечним. До того ж, це також знижує чутливість до інсуліну. Інсулін – гормон, який грає важливу роль у контролі рівня цукру в крові.

Ви можете набрати вагу. Окрім надмірного споживання калорій, виникає гормональний дисбаланс, який заважає нормальному метаболізму. У результаті цього знижується здатність організму використовувати жир і цукор як джерела енергії, що змушує його їх накопичувати.

Посилюється запалення. Дуже ймовірно, що через недосипання ви будете прокидатися з запаленими суглобами. Тоді як запалення може бути викликане багатьма різними чинниками, у цьому випадку воно є результатом дисбалансу в запаленні тканин, викликаного нестачею сну. До того ж, надмірне запалення збільшує ризик розвитку хронічних захворювань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x