Обгоріла шкіра на сонці – що робити?

Обгоріла шкіра на сонці – що робити?

Літо – сезон відпочинку і дачних робіт. Однак благодатну пору можуть зіпсувати сонячні опіки, які часто супроводжуються тепловим ударом. Шкіра пече, червоніє, підвищується температура тіла, з’являється головний біль.

Якщо вчасно надати допомогу, то наслідки будуть не надто важкими, а біль – мінімальним.
Якщо на шкірі з’явилися почервоніння і дотики супроводжуються болем – це перші симптоми сонячного опіку. Перше, що необхідно зробити після їх появи, – піти в тінь, щоб не піддавати вже уражені ділянки впливу ультрафіолету.
Після цього бажано охолодити шкіру, уникаючи різкого контрасту температур. Можна зробити компрес із прохолодною водою і харчовою содою. Також прохолодні компреси можна робити з відваром ромашки, зеленого чаю. Якщо немає відкритих ранок і пошкоджень, шкіру, обпалену на сонці, добре рятують ефірні олії лаванди, чайного дерева і м’яти. 12 крапель ефірної олії на 1 столову ложку холодної води, змішати, добре збовтати і наносити на опечену сонцем шкіру.

Якщо вражені великі ділянки, то можна прийняти теплу ванну, попередньо розвівши у воді невелику кількість харчової соди (2−3 столові ложки на ванну). Ванни можна приймати і з ефірними маслами – 10 крапель ромашки або лаванди змішати з 2 столовими ложками олії жожоба і 1 столовою ложкою меду. Така ванна приносить полегшення, знімає почервоніння і біль.
Для швидкого відновлення шкіри необхідно використовувати спеціальні засоби зі знеболюючою і відновлюючою дією. В жодному разі не можна використовувати засоби від засмаги. Подібні препарати не призначені для лікування наслідків сонячних опіків і тільки загальмують процес загоєння. Можна використовувати зволожуючий крем.

Існує величезна кількість лікарських препаратів, призначених для лікування сонячних опіків. Вони сприяють пом’якшенню шкіри, зволоженню і швидкому відновленню.
В лікарських засобах найбільш часто використовуваними препаратами є гідрокортизон і декспантенол. Гідрокортизон – це гормональний препарат. Він зменшує набряки, усуває запалення, свербіж і больові відчуття. Декспантенол – це вітамін, розчинений у воді, стимулює регенерацію клітин і прискорює загоєння шкірних покривів. У більшості засобів від сонячних опіків містяться анальгетики, які сприяють знеболенню. Щоб зняти біль і температуру, можна прийняти аспірин.
З натурального гелю алое можна приготувати кубики льоду і періодично змащувати пошкоджену шкіру протягом дня. Корисні також засоби на основі обліпихової олії.

Якщо, крім почервоніння шкіри і появи больових відчуттів, підвищується температура тіла, з’являється сухість у роті і сильний головний біль, значить, сонячний опік супроводжується тепловим ударом. У цьому випадку бажано звернутися до лікаря, адже, найімовірніше, доведеться приймати додаткові препарати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x