У Черкаській області майже 800 вимушено переміщених осіб знайшли роботу

У Черкаській області майже 800 вимушено переміщених осіб знайшли роботу

Із початку 2023 року працевлаштовані 100 осіб із числа вимушених переселенців, 15 осіб проходять профнавчання. Загалом же від початку повномасштабної війни за сприяння обласної служби зайнятості  працевлаштовані 795 внутрішньо переміщених осіб. Про це інформують у Черкаському обласному центрі зайнятості.

Працевлаштування переміщених громадян переважно здійснювалось на підприємства переробної промисловості (25,5%). На другому місці за кількістю працевлаштованих – сфера оптової та роздрібної торгівлі – 13,5 відсотка. 9 відсотків шукачів роботи працевлаштовані у різних галузях сільського господарства.

Як зазначають фахівці, під час пошуку роботи на новому місці внутрішньо переміщені особи (ВПО) зазнають суттєвих складностей:

відсутність вакансій за спеціальністю та рівнем освіти;

нестача практичних навичок пошуку роботи;

брак професійних навичок та досвіду роботи для працевлаштування;

наявні робочі місця пропонують низьку заробітну плату;

проблеми з оформленням на роботу через брак документів;

нерозірвані трудові відносини з попереднім роботодавцем.

«Більшість із цих питань регулюються законодавством. Сьогодні усі зусилля спрямовані на те, щоб максимально підтримати та адаптувати економіку країни до воєнного стану. Ми ведемо постійні перемовини з місцевими роботодавцями, які потребують працівників і готові взяти на роботу громадян з інших областей України. А програми стимулювання працевлаштування ВПО залишаються одними з пріоритетних в 2023 році», – розповідає директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Наразі черкаські роботодавці потребують: бухгалтерів, водіїв автотранспортних засобів, швачок, фрезерувальників, двірників, слюсарів-електриків із ремонту електроустаткування. Затребувані також сестри та брати медичні, вихователі, соціальні працівники.

Нагадуємо, що для того, щоб отримати компенсацію за працевлаштування ВПО у 2023 році, роботодавцям необхідно не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування такої особи, подати до установи регіонального центру зайнятості заяву про компенсацію витрат. Вона подається через портал «Дія» або в паперовому вигляді до центру зайнятості, який знаходиться за місцезнаходженням роботодавця, разом із такими документами про ВПО, як:

– копія наказу про працевлаштування особи або документ, що підтверджує працевлаштування;

– відомості про працівника, який є застрахованою особою – прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта;

– копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

Консультацію можна отримати онлайн на офіційному телеграм-каналі Черкаської обласної служби зайнятості: https://t.me/Pidtrimka_klientiv, а також за номерами телефонів «гарячої лінії»: +38 (093) 1617861; +38 (063) 0548303; (0472) 63-95-34; (0472) 63-98-04

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x