На черкаський зоопарк чекають зміни

На черкаський зоопарк чекають зміни

Черкаський зоопарк продовжать реконструювати. У ньому хочуть повністю замінити старі вольєри на нові – сучасні та просторі, більше того – навіть розширити його територію. Натепер директор Євгеній Ван веде перемовини з потенційним інвестором із приводу концепції подальшого етапу перебудови звіринцю. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Разом із тим, міський голова Анатолій Бондаренко дав доручення облаштувати площу перед входом у зоопарк та стоянку для автомобілів (ця територія належить КП «Дирекції парків»). Раніше силами комунальних служб був здійснений поточний ремонт заїзду з боку вулиці 30-річчя Перемоги.

Нагадаємо, зоопарк у Черкасах був заснований 1 травня 1979 року на базі зоокуточка обласної станції юних натуралістів. Тоді в ньому мешкало близько 86 тварин. У 2008 році розпочалася його масштабна реконструкція, яка триває і дотепер.

– Зараз нам хотілося б знести на території зоопарку всі старі приміщення та вольєри, натомість відбудувати нові – сучасні та комфортні для тварин. Водночас, у нас є плани з приводу його розширення, утім, для цього треба ще вирішити деякі земельні питання, – розповідає Євгеній Леонідович. – Загалом ми ще напрацьовуємо концепцію для продовження реконструкції. Оскільки для нас важливо не просто збільшити кількість відвідувачів, а й зробити все для того, щоб зоопарк міг повноцінно функціонувати.

За словами Євгенія Вана, за останні дев’ять років у черкаському зоопарку вдалося втілити в життя низку змін. Завдяки ним – він став більш привабливим для відвідувачів.

За останній рік їхня кількість суттєво зросла. Так, тільки за перше півріччя цього року на тварин туди прийшло подивитися стільки ж людей, як за весь попередній рік. До слова, в 2016-ому році там зафіксували близько 97 тисяч відвідувачів.

Розпочали реконструкцію з будівництва тераріуму. Тоді його звели за кілька місяців. У 2009 році там перейшли до облаштування зооветеринарного блоку, а ще – нового павільйону для папуг. Тоді ж почали роботу над ще одним проектом «Змінні експозиції», його завершили за два роки – в 2011-ому. Відтоді у павільйоні провели кілька різних експозицій-виставок: «Безхребетні тварини», «Світ під мікроскопом», «Тропічні метелики», «Земноводні світу».

У різні роки в черкаському зоопарку оновили вольєри для тигриці й для копитних тварин. Окрім цього, в 2011 році в черкаському зоопарку запрацював комплекс із зимовими приміщеннями. Далі почали працювати над новою експозицією «Лиси і єноти», комплексу «Леопарди і рисі», «Хижі птахи України».

Цього року в «Черкаському зоопарку» відкрили унікальний експозиційний комплекс «Земля ведмедів і вовків». Для звірів облаштували просторі вольєри зі скляними отворами та штучними водоймами. Цей проект вдалося реалізувати завдяки спонсорській фінансовій підтримці.

– Ми намагаємося створити природні умови для всіх тварин, у тому числі й для тих, хто мешкає в клітках, – підкреслив Євгеній Ван. – Для прикладу, клітка, де наразі живе леопард, з накриттям, бо це кішка й вона здатна за інших умов вийти з вольєру. Але, у той же час, площа такого вольєру склала понад 200 квадратних метрів.

У скільки обійдеться новий етап реконструкції зоопарку, за словами Євгенія Вана, поки говорити зарано. Усе залежатиме від того, над чим розпочнуть працювати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x