Помідори зі скрученим листям потрібно рятувати

Помідори зі скрученим листям потрібно рятувати

«Підкажіть, яка причина того, що у помідорів скручується листя. Це хвороба, чи нестача якихось мікроелементів? Чи потрібно щось робити, щоб «вирівняти» його».
Валентина Михайлівна, Жашківський р-н

Часто можна помітити, що у помідорів скручуються листя і часом навіть досвідчені городники не можуть визначити конкретну причину недуги. Ставитися до цієї проблеми потрібно дуже уважно, оскільки деформоване листя здатне спричинити зниження врожайності культури.
Причини скручування листя томатів можна умовно розділити на дві великі групи: інфекційні та неінфекційні. У першому випадку основною причиною виступає бактеріоз томатів. На початку хвороби у рослин майже все листя закручується назовні, а потім листя на верхівці стає дрібним, кволим, квіти теж дрібніють, знебарвлюються і не утворюють плодів. Це захворювання передається із зараженим насінням, а також переноситься деякими шкідниками (цикадки, білокрилки, попелиця, совки). Уражені рослини вже не вилікувати. Найкраще їх видалити, а потім позбуватися збудника: грядки полити «Фармайодом», а згодом засадити сидератами, які здатні знезаразити ґрунт (наприклад, гірчицею).

Неінфекційних причин набагато більше і трапляються вони значно частіше. Найпоширеніша причина «кучерявого» бадилля – посуха. Коли рослинам не вистачає води, щоб вижити, вони намагаються випаровувати якнайменше рідини. Для цього томати скручують листя – зменшують площу випару води. Проблема вирішується правильною організацією поливів. Томати поливають рідко, але рясно. Достатньо один раз на тиждень виливати під кожний кущ томатів по відру води, щоб волога потрапила за призначенням. При дуже пекучій погоді можна поливати два рази на тиждень, але не більше. Зайва волога теж може стати причиною закрученого листя. У такій ситуації листя скручується назовні, нагору. Таке явище виникає у періоди затяжних дощів. Щоб врятувати помідори, над ними можна зробити плівковий дах.
Якщо в ґрунт внесено занадто багато свіжого гною або його часто підживлювали настоєм із трави або курячого посліду, сечовиною, верхні листочки можуть закручуватися в кільце. При цьому стебло стає товстим, а листя соковитим і ламким. Це говорить про те, що помідори «перегодовані» азотом. Рішення проблеми очевидне: унеможливити азотовмісні підживлення й відновити баланс живильних речовин.

Згорнуте листя томатів може сигналізувати про нестачу якогось мікроелемента. Найчастіше помідорам не вистачає фосфору й калію. При недоліку фосфору листя загорнене вниз, відходить від стебла під гострим кутом і може стати темно-зеленим або набути фіолетового відтінку. Калійна недостатність проявляється закручуванням листя догори від країв до середини, молоді листочки кучерявляться, а на спілих томатах можуть бути світлі плями. Тут допоможе лише підживлення. Прихильники органічного землеробства можуть скористатися попелом. До послуг же тих, хто користується мінеральними добривами стануть суперфосфат і калійна селітра.

Реклама

5 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x