Як уберегтися від харчового отруєння влітку?

Як уберегтися від харчового отруєння влітку?

Літо – час відпочинку на природі, на водоймі, пора свіжих ягід і фруктів. Але також це час особливої активності кишкових інфекцій. Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Тому влітку небезпека підхопити недугу підстерігає нас чи не на кожному кроці.

Особливо небезпечне харчове отруєння – ботулізм, збудником якого є ботулотоксин. Від початку цього року в місті Черкаси зафіксували один випадок захворювання на ботулізм. А в області його діагностували в чотирьох осіб, троє з яких – померли. Найчастіше причиною ботулізму стають неналежним чином приготовлені м\’ясо або риба.

Тож як убезпечитися від харчових небезпек?
Удома. Найчастіші фактори передачі інфекцій – це харчовий та водний. Головна умова безпеки – ­особиста гігієна. Дотримуйтеся відомих «золотих» правил:
• після прогулянок та перед їжею мийте руки з милом;
• ретельно мийте посуд теплою водою;
• не залишайте приготовлену їжу на кілька годин при кімнатній температурі;
• проварюйте й просмажуйте м\’ясо та морепродукти;
• кип’ятіть воду або вживайте бутильовану.
У кафе й ресторанах. Якщо помилку допустили на кухні закладу громадського харчування – імовірним буде групове отруєння. Тому уважно ставтеся до власного харчування у громадських місцях, особливо – у вуличних кафе. Зверніть увагу, чи є там умивальник для рук, чи чисто взагалі у закладі, чи правильно зберігаються страви тощо. Зауважте, що обробка продуктів у мікрохвильовій печі не забезпечує знищення збудників небезпечних інфекцій. Ще один фактор, на який звертають увагу фахівці — готові страви і сирі продукти повинні зберігатись окремо.
На базарі, у магазині. Улітку хочеться сповна насолодитися ягодами й фруктами. Але краще не їжте їх прямо із землі. Як мінімум — має бути забезпечене належне зберігання товару, не кажучи вже про те, що сам продавець має пройти санітарно-медичне обстеження, аби бути впевненим, що він не є переносником небезпечних хвороб.

Ще один ризик при покупці плодів і овочів: вибираючи найсмачніші, часто пробуємо їх прямо на ринку. Але чисті на вигляд — не значить, що без мікробів.
Небезпечні для здоров\’я збудники кишкових інфекцій підстерігають споживача у сирих м\’ясі, рибі та морепродуктах. Тому не купуйте їх, якщо вони не зберігаються у спеціальних місцях — холодильних чи морозильних камерах, або якщо маєте сумніви у їхній свіжості.
На пікніку, на пляжі. Спекотна погода – чудовий привід освіжитися у річці чи озері. А водоймища – улюблене місце для розмноження збудників інфекцій, бо ж дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз і холера поширюються через воду. Тому купайтеся тільки у перевірених санепіднаглядом водоймах.
Також важливо уникати переохолодження, бо це дуже послаблює імунітет.

Любителям пікніків слід памятати:
• не лишайте їжу на сонці;
• не кладіть продукти харчування на землю;
• не мийте їжу водою з річки чи озера;
• захищайте харчі від комах, особливо, мух;
• не використовуйте вдруге одноразовий посуд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x