Університет, який дає освіту майбутнього

Університет, який дає освіту майбутнього

Сьогодні Черкаський державний технологічний університет є одним із провідних вищих державних навчальних закладів України, який готує висококваліфікованих фахівців для багатьох галузей економіки та господарства, наукових організацій та державних установ. Про плани на майбутнє, реалії вступної кампанії та перспективи випускників розповідає в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

– За свою 57-річну історію заклад став добре відомим в Україні. Олегу Олександровичу, розкажіть, чим живе університет нині?
– Сьогодні в ЧДТУ здобувають знання понад п’ять тисяч студентів за 36 спеціальностями освітнього ступеня «бакалавр», 33 спеціальностями освітнього ступеня «магістр» та 9 спеціальностями освітньо-наукового ступеня «доктор філософії».
Наш заклад провадить підготовку фахівців за спеціальностями з наступних галузей знань:
– Культура і мистецтво;
– Гуманітарні науки;
– Соціальні та поведінкові науки;
– Управління та адміністрування;
– Природничі науки;
– Інформаційні технології;
– Механічна інженерія;
– Електрична інженерія;
– Автоматизація та приладобудування;
– Хімічна та біоінженерія;
– Електроніка та телекомунікації;
– Виробництво та технології;
– Архітектура та будівництво;
– Соціальна робота;
– Сфера обслуговування;
– Транспорт;
– Публічне управління та адміністрування.
– Як щодо нових спеціальностей, чи є чим порадувати абітурієнтів та їхніх батьків у наступному навчальному році?
– Так. Уперше з 2017-2018 навчального року в університеті розпочинається підготовка фахівців за освітнім ступенем «бакалавр» з п’ятьох нових спеціальностей, за якими ЧДТУ отримав ліцензію на освітню діяльність. Усі вони – актуальні, затребувані, цікаві й важливі не лише для нашої області, а й всієї України. Тож тепер у випускників шкіл з’явиться ще більший вибір. А йдеться про такі спеціальності:
• Історія та археологія (спеціалізація: музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей);
• Філософія (спеціалізація: політична філософія);
• Інформаційні системи та технології;
• Соціальне забезпечення;
• Публічне управління та адміністрування.
Додам, що новими для ЧДТУ також є 8 спеціальностей з підготовки фахівців за освітнім ступенем «магістр»:
• історія та археологія;
• філософія;
• маркетинг;
• інформаційні системи та технології;
• харчові технології;
• соціальне забезпечення;
• готельно-ресторанна справа;
• транспортні технології (автомобільний транспорт).

– Вибір професій і справді великий. А як щодо праце­влаштування – чи вдається випускникам знаходити хорошу роботу за спеціальністю?
– Відзначу, що за період діяльності в університеті підготовлено десятки тисяч фахівців, які знайшли своє місце в різних сферах. Наші випускники –висококваліфіковані спеціалісти нового покоління. Це підтверджується запитами установ, організацій, підприємств та їхніми пропозиціями щодо працевлаштування.
При університеті діє Центр працевлаштування та розвитку кар’єри, де кожному охочому можуть надати необхідну інформацію та консультацію з питань працевлаштування. Також Центр активно співпрацює з низкою роботодавців: ПАТ ТЕМП, ПАТ «АЗОТ», ПАТ «Черкасиобленерго», ТОВ «Компанія «Метал Інвест», ТОВ «КТД ХОЛОД», Пат «Автомобільна кампанія «Богдан Моторс», ТОВ «МГК-Черкаси», ПАТ «Черкаський шовковий комбінат», ПАТ «Будівельно-монтажне управління №3», ТОВ «ММ Пекеджінг Україна», ТОВ ПІІ «Еконія» та іншими поважними партнерами.
– Від чого, на Вашу думку, залежить якість освіти?
– Тут чимало складових, але все ж провідну роль відіграє наукова база та рівень викладачів. І в тому, і в тому напрямі – наш заклад має чим пишатися.
Зокрема, професорсько-викладацький склад університету нараховує понад 400 науково-педагогічних працівників, з них: 48 доктори наук, професори, 242 кандидати наук, доценти, 4 заслужені працівники освіти, 4 заслужені діячі науки і техніки, 2 заслужені художники України, заслужений майстер народної творчості, 2 почесні працівники туризму України.
Аби гідно конкурувати на ринку вищої освіти, професорсько-викладацький склад університету спрямовує творчий потенціал на постійну модернізацію освітнього процесу, запровадження прогресивних педагогічних методик, нових спеціальностей. Тож до послуг студентів – комп’ютерні класи із високим рівнем програмного забезпечення та аудіовізуальними матеріалами для навчання, широкі можливості використання мережі Інтернет.
В університеті діють 11 наукових шкіл, які очолюють провідні вчені, знані як в Україні, так і далеко за її межами. У стінах університету проводять міжнародні та всеукраїнські наукові конференції, семінари, симпозіуми з широкого кола проблем. Вчені ЧДТУ в Україні та за кордоном щорічно публікують понад 500 наукових статей та монографій.

– А як щодо співпраці з іноземними навчальними закладами та організаціями, участі у грантових програмах?
– Тут теж не відстаємо. На сьогодні університет має партнерські стосунки з 30 навчальними закладами й науковими установами Європи, Америки, Азії. Укладено понад 40 договорів про науково-технічне та культурне співробітництво з навчальними закладами США, Канади, Словаччини, Латвії, Польщі, Німеччини, Латвії, Литви, Грузії, Болгарії, Вірменії, Франції, Чехії, Молдови, Китаю, Іспанії та Білорусії. Проводимо науково-дослідну роботу в галузі інформатики, фізики й механіки, хімії й біоматеріалознавства, мови, літератури, історії та культури.
Ось буквально кілька днів тому з Польщі повернулася наша делегація з 22 викладачів та 5 студентів (останні лишилися продовжувати навчання відповідно до програми подвійного диплому), які протягом п’яти днів стажувалися у Вищій Школі Лінгвістичній, що у місті Ченстахова.
У 2016 році в ЧДТУ відкрито Центр Мережевої Академії Cisco, основним завданням якого є реалізація програми професійного і кар’єрного розвитку в сфері інформаційних технологій викладачів і студентів ЧДТУ.
ЧДТУ є партнером проекту ПРООН та Євросоюзу «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». В рамках проекту створено Ресурсний центр зі сталого розвитку ЧДТУ.
Згідно з угодами про співробітництво у університеті реалізуються проекти академічної мобільності з навчальними закладами Болгарії, Литви, Норвегії та Польщі. Зокрема, у 2016/2017 навчальному році два студенти пройшли стажування в Литві, а 5 польських студентів стажувалися в ЧДТУ.
ЧДТУ постійно бере участь у програмах Європейського Союзу ERASMUS+, HORIZON 2020, що реалізуються Британською Радою та USAID.
В університеті триває успішна реалізація трьох Міжнародних проектів: Темпус – нова модель третього циклу в інженерній освіті у відповідності до Болонського процесу в Білорусі, Росії, Україні (NESCENG), «Водна гармонія» (Water Harmony project), а також проекту Еразмус +: розбудова потенціалу вищої освіти Harmonising water related graduate education.
Під керівництвом науковців ЧДТУ проводиться впровадження медичної інформаційної системи «Доктор Елекс» у Черкаському обласному кардіологічному центрі, що забезпечить автоматизацію діяльності підрозділів медичного закладу, документообіг і статистичну звітність, підвищить якість надання медичних послуг.
– У закладі навчається молодь не лише з Черкас, а й інших міст, сіл та навіть із-за кордону. Чи забезпечені такі студенти кімнатами в гуртожитку?
– Звісно. Сьогодні в ЧДТУ діють 4 сучасних гуртожитки, де працюють студентські вітальні, навчальні та спортивні кімнати, створено належні побутові умови для проживання, підготовки до занять та проведення дозвілля. Добре організоване харчування співробітників університету і студентів.
До того ж ЧДТУ має бази відпочинку для працівників вишу та студентів: «Рось» на березі Дніпра, «Топольок» на березі Чорного моря.

– Не навчанням єдиним живе сучасна молодь. Як організоване дозвілля в закладі?
Над розкриттям і розвитком творчих здібностей студентів ЧДТУ працюють Центр студентського розвитку та культурних програм, клуби за інтересами, аматорські колективи та різноманітні спортивні секції.
Маємо облаштовані спортивні зали та стадіон, що дає можливість підтримувати чудову фізичну форму, розвиватися і вдосконалюватися. Традиційними є спортивні заходи та змагання, працюють групи здоров’я, різноманітні спортивні секції.
А ще цього року за ініціативи нашого Центру студентського розвитку та культурних програм на базі ЧДТУ було започатковано Обласний фестиваль-конкурс юнацької творчості «Крила». Проходив він у трьох номінаціях: «Авторська поезія», «Художнє слово», «Театральне мистецтво».
– Олегу Олександровичу, як зараз проходить вступна кампанія в університеті?
– Вступна кампанія розпочалася дуже активно. Традиційно найпопулярнішими лишаються спеціальності факультету інформаційних технологій та систем. Попитом користуються спеціальності: хімічні технології, харчова інженерія, готельно-ресторанна справа, туризм, економічні спеціальності. Також абітурієнти виявляють інтерес до нових спеціальностей, які відкрилися лише в цьому році: історія та археологія (спеціалізація: музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей), філософія (спеціалізація: політична філософія), соціальне забезпечення, публічне управління та адміністрування.
Нині абітурієнти активно подають електронні заяви – вже за перші два дні отримали понад 300, а на сьогодні ми маємо близько 1500 електронних заяв. Це свідчить про те, що молодь зацікавлена нашим навчальним закладом. Також паралельно приймаємо документи від випускників технікумів, коледжів для вступу на бакалаврат, а також випускників-бакалаврів, які хочуть продовжувати навчання в магістратурі. Тут уже отримали понад 1700 заяв. Тож очікуємо, що кількість студентів цього року буде більшою, ніж у попередні роки.

Світлана Лазоренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x