На Черкащині підбили підсумки боротьби з підлітковою злочинністю

На Черкащині підбили підсумки боротьби з підлітковою злочинністю

В області тривають профілактичні заходи з боротьби зі злочинністю серед неповнолітніх Черкащини. Результати піврічної роботи та напрямки подальшої діяльності днями обговорили на міжвідомчій нараді в прокуратурі області за участі заступника прокурора області Віктора Носенка та заступника голови Черкаської облдержадміністрації Ярослава Березаня. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської ОДА.

Дієвою формою профілактики правопорушень серед дітей є проведення рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Останній дзвоник», «Випускний вечір». Так, за преше півріччя службами у справах дітей спільно з працівниками поліції проведено понад 300 таких рейдів. Виявили 124 дитини, які потребували допомоги, зауважила начальниця обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова. З них 39 дітей влаштували до Черкаського та Уманського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

На Черкащині підбили підсумки боротьби з підлітковою злочинністю – Відзначу, під час проведення рейдів перевірено розважальні заклади та інші місця масового відпочинку стосовно додержання вимог законодавства щодо дітей, – повідомила Оксана Іванівна. – Завдяки чому виявлено 19 порушень правил торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, ініційовано притягнення до про відповідальність 8 посадових осіб. У ході рейдів обстежено 849 сімей, ініційовано притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків 180 батьків. Серед причин, які породжують дитячу злочинність, можна назвати економічні та політичні потрясіння, поширення у дитячому середовищі наркоманії та алкоголізму. Відчутною також є послаблення вихованої ролі сім’ї, брак повноцінного батьківського піклування, низький рівень правової освіти або байдуже ставлення дітей до відповідальності.

Ефективним засобом у профілактиці негативних проявів серед дітей та учнівської молоді є організація їхнього дозвілля і зайнятості в позаурочний час. З цією метою в області функціонує 54 позашкільні навчальні заклади та 14 дитячо-юнацьких спортивних шкіл і клубів фізичної підготовки, а також Мала академія наук. Майже 3 тисячі гуртків у позашкільних навчальних закладах відвідують до 50 тисяч дітей та учнівської молоді, що становить 45,3 % від загальної кількості школярів області. Учні, які перебувають на внутрішньошкільному обліку, залучені до позакласної роботи та роботи у гуртках і секціях.

– Всі ми розуміємо важливість саме профілактичної роботи у питанні попередження підліткової злочинності, – сказав Ярослав Березань. – Нині, на жаль, спостерігаємо зростання кількості правопорушень, які вчинили саме неповнолітні. На це має вплив не один фактор. Спільна робота як Національної поліції, прокуратури, так і служби в справах дітей та обласного управління освіти триває. Варто продовжувати проводити профілактичні рейди, оскільки їхня дієвість помітна. Втім тут маємо ще одну проблему: недоукомплектованість профільних служб та відомств працівниками. Важливо, аби й громадськість не лишалася байдужою до проблеми злочинності серед неповнолітніх та була уважною до дітей і їхніх проблем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x