Пристрасті навколо Черкаської Митниці набирають нових обертів

Пристрасті навколо Черкаської Митниці набирають нових обертів

Вже більше тижня в Черкасах точаться суперечки навколо проекту забудови мікрорайону «Митниця». Більшість членів міськвиконкому на чолі з мером пропонують кардинальне переобладнання району, яке враховуватиме намивання нових територій, зведення багатоповерхових будинків, створення і впорядкування пляжів та рекреаційних зон. Певні політичні сили, та представники громадськості не підтримують цей проект, вважаючи його прихованою спробою перетворити прибережний мікрорайон на житловий масив, який знищить пляжі та зони відпочинку. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

25 липня відбулося громадське обговорення плану імовірної забудови черкаського мікрорайону «Митниця». У заході взяли участь представники міської влади, архітектори, депутати міської ради, представники політичних партій, громадських організацій та жителі мікрорайону. Директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін представив присутнім детальний план території набережної від вул. Сержанта Жужоми до вантажного порту. Проектом передбачено низку переобладнань. Зокрема створення штучних намивних територій, розміщення спортивних об’єктів між проектною набережною та вулицею Героїв Дніпра, озеленених рекреаційних територій, мало- та середньоповерхової багатоквартирної житлової забудови з комплексом культурно-побутового обслуговування та багато іншого.

Незважаючи на те, що пропозиція здається досить позитивною, багато хто з черкащан не підтримали її.

«25 липня на громадських обговореннях люди висловлювалися проти запропонованого проекту забудови набережної Дніпра, проекту, створеного без широкого обговорення, без врахування інтересів громади. Виступали проти нього жителі Митниці, які мають свої погляди на розвиток цієї території. Виступала і я, вкотре просила не поспішати, врахувати цінність набережної для всіх соціальних груп міста», – пише на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» громадська активістка Вікторія Феофілова.

28 липня на закритому засіданні міськвиконком затвердив запропоновані зміни. Як згодом пояснив директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін, така терміновість була необхідна для того, щоб встигнути відправити документи до проектної установи. Такі дії ще більше обурили громадськість.
«Сьогодні виконком під виключені камери затвердив таки детальний план території. При чому, як кажуть присутні, проект не те що не був опублікований на сайті, а навіть розісланий напередодні членам виконкому. Просто принесли, роздали, проголосували» – продовжує Вікторія Феофілова.

Секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький написав на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук»: «Сьогодні під час засідання виконавчого комітету було ухвалено рішення про затвердження детального плану забудови набережної, який більшість містян не підтримує. Засідання виконкому виявилося далеко не публічним, камери у приміщенні були вимкнені. Сам же проект рішення про забудову набережної було внесено «із голосу», адже в порядку денному (як і на сайті міськради) його не було. Вважаю, що люди, які голосували в такий спосіб за забудову набережної, не можуть бути членами виконкому. Оскільки подібні дії повністю суперечать загальнодержавній тенденції щодо децентралізації та публічності, тому я буду ініціювати відставку нинішнього складу виконавчого комітету Черкаської міськради», − йдеться у дописі.

Черкаська територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» теж висловила обурення стосовно такого рішення. Відповідне звернення з’явилося на сайті партії. «Причин цьому безліч: проект рішення не був оприлюднений у визначені законом терміни, питання не було у порядку денному засідання виконкому, його внесли з голосу, питання розглядалося при вимкнених камерах, частину членів виконкому не повідомили про засідання взагалі. Партійці звертаються до депутатів міської ради висловити свою позицію, підтримати думку жителів міста та відмінити це скандальне рішення виконкому», ‒ повідомляється у зверненні

Проти такого рішення висловився й депутат міської ради від «Партії вільних демократів», директор підприємства «ТЕМП» Олександр Згіблов: «Інтереси забудовників стали вищими за інтереси жителів Черкас. Сьогодні 8 членів виконкому здали набережну Черкас на поталу забудовникам. 8 людей знехтували думкою громади «Митниці». Вони знехтували думкою всіх жителів Черкас! 8 людей, піднявши руки, віддали наші пляжі і набережну на забудову. Тепер там будуть будинки. Житлові в 10-12 поверхів! Ніяких пляжів, аквапарків, зон відпочинку, рекреацій. Житло і машини, білизна з балконів і хрест на туристичному розвитку Черкас!»

Пристрасті навколо Черкаської Митниці набирають нових обертів

У свою чергу представники міської влади наголошують на тому, що розбудова «Митниці» необхідна, і переконують, що вона лише принесе користь черкащанам.

– Відповідно до генерального плану район «Митниця» у свій час планувався як багатоквартирна багатоповерхова житлова забудова, – говорить Директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін. – В радянські часи було побудовано 2 мікрорайони. На тій території, довкола якої точаться зараз суперечки, планувалося будівля ще двох подібних мікрорайонів. Але вони будуть зовсім іншими. Час пройшов, бачення громади щодо розвитку територій змінилося. Той план, який був затверджений раніше, ми змінили. Зокрема під територію багатоквартирної житлової забудови відводиться лише 8,7 гектарів. Територія ж рекреаційного призначення передбачає 40,2 гектарів.

Керівник Черкас, у свою чергу, відзначив, що вважає план розвитку справжньою окрасою міста, і переконаний, що хвилю обурення серед громадян спровокували певні політичні сили для досягнення власних інтересів.

– Хто мені пояснить, що поганого в тому, щоб побудувати красиву набережну, з пляжами і вело доріжками? – говорить міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. – Хай мені хтось покаже, де саме в цьому плані члени виконавчого комітету щось украли? Ніхто! Є лише голослівні заяви політиків, які збанкрутували, попрогравали всі вибори, а зараз не хочуть дати нормальній команді рухатися і розвивати місто вперед. Хтось мріє змінити виконавчий комітет, бо йому треба дорватися до дерибану бюджету, інший мріє оголосити імпічмент міському голови, щоб секретар мав можливість виконувати обов’язки. Не дочекаєтеся! Ми підемо на вибори і громада підтвердить, кому вона довірила розвиток міста.

Пристрасті навколо Черкаської Митниці набирають нових обертів

Зрештою міська влада врахувала думку громади. Мер міста погодився винести питання на громадські обговорення і найближчу позачергову сесію.

– Рішення, прийняті виконавчим комітетом стосовно перспективного плану розвитку мікрорайону «Митниця» викликали багато жвавих обговорень, – відзначив мер Черкас Анатолій Бондаренко. – Поспілкувавшись і з громадськими активістами, і з представниками громади міста, ми вирішили провести громадські слухання між інвестором, громадою і владою міста. Жодних містобудівних умов нових не буде видано, до того часу, доки не прийметься рішення на громадських слуханнях. Крім того, я скликав позачергову сесію Черкаської міської ради, щоб спільно з депутатами обговорити цю ситуацію. Я вважаю, що генеральний план міста був виконаний якісно Харківським інститутом і на сьогоднішній день він дасть змогу дати поштовх розвитку набережної міста в спортивно-рекреаційному призначенні. Жодних забудов у 150-метровій зоні не передбачається. Це буде просто окраса міста!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x