У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

Кілька десятків черкащан проїхали містом на підтримку одного з проектів «Громадського бюджету» під назвою Che.Bike. Проект кошторисом 2 млн грн передбачає встановлення трьох «розумних» велозупинок, а також закупівлю громадських сітібайків, які можна буде взяти на цих зупинках на прокат.
Згідно з задумкою авторів проекту, велозупинки розташуються у центрі, в районі площі 700-річчя, а також біля Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

– Ідея із сітібайками, коли велосипед можна взяти на прокат, втілена вже в багатьох містах світу. Хотілося б, щоб і в Черкасах з’явилися публічні велосипеди. Щоб кожен міг прийти, взяти велосипед, заплатити, скільки це коштує, і поставити його знову на велостоянку. Це допоможе перейти від маршруток і тролейбусів до більш корисного способу пересування, –каже організатор велопробігу, лідер команди eKreative Віктор Євпак.

У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

Окрім можливості взяти велосипед на прокат, на велозупинці можна буде залишити і власний засіб пересування.
– Наприклад, якщо мер хоче приїхати на велосипеді, він може поставити її на публічній велопарковці і не переживати, що його велосипед вкрадуть, – каже Віктор. – Усі зупинки буде оснащено спеціальною технологією, будуть трекери, що дозволятиме будь-кому з черкащан завжди знати, скільки велосипедів є доступними на тій чи тій зупинці. Так людина розумітиме, де може взяти велосипед на прокат, або де є вільне місце, щоб лишити свій. Крім того, якщо станеться крадіжка, BankID дозволить швидко верифікувати того, хто це зробив, і допомогти поліції його знайти.

У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

Уже два місяці над створенням системи паркування велосипедів опікується програміст Віталій Пітвало. Каже: сам зіткнувся із проблемою паркування ровера в місті.
– У Черкасах немає в центрі місця, де його можна залишити безпечно, вирішити свої справи і забрати назад, – говорить Віталій. – Система, яку я розробляю, дозволяє за допомогою мобільного телефону надійно блокувати велосипед за раму, і за цим же принципом розблоковувати. Потрібно зателефонувати зі свого телефону на певний номер – це вмикає блокування. І лише після дзвінка з цього ж номера ровер розблоковується.

У Черкасах можуть з’явитися «розумні» велопарковки

На сьогодні у Віталія вже є прототип «розумної» зупинки, щоправда із дерева. Зараз хлопець замовляє деталі із заліза.
Велопробіг програмісти влаштували, аби привернути увагу містян до проекту, а також попросити їхньої підтримки вже на етапі голосування, що почнеться у листопаді. Цікаво, що вчора, окрім велопробігу, запрацював і сайт нового проекту (http://che.bike)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x