На Черкащину насувається спека з Африки

На Черкащину насувається спека з Африки

Уже цього тижня погода з прохолодної і дощової змінилася на жарку та задушливу. Синоптики попереджають, що найближчим часом варто чекати підвищення температури майже до 40 градусів. Такі стрімкі перепади й високі температури негативно позначаються на здоров’ї та самопочутті черкащан. Як пережити «африканський клімат» і чого чекати від серпневої погоди – читайте в цій статті.

За повідомленням начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, на зміну активним циклонам прийде антициклон з південного заходу, який спрямує в наш край сухе жарке повітря з Північної Африки. Тому хмари повністю розсіються, вітер стихне, а температура підвищиться вдень до надвисоких +36..38°, вночі до +20°.
Олена Коваленко зі Звенигородки від такого прогнозу погоди й того, що діється за вікном, – не в захваті. Жінка через проблеми з тиском дуже важко переживає спеку.
– І голова болить, і слабкість така по тілу, що несила навіть найпростіше робити по господарству. Проте себе в такі жаркі дні не силую: життя навчило, що найголовніше – це здоров’я. А город може кілька днів і почекати, – розмірковує жінка. – Краще взагалі без нагальної потреби за дня з дому не виходити, а всі справи вирішувати із раннього-ранку, доки не так пече.

А ще Олена Дмитрівна зазначає, що спекотні дні – то найкраща пора для невеличких кулінарних експериментів.
– Тільки ж не так, як ми звикли, щоб наробитися, а тоді борщу на м’ясі-салі чи печені з картоплею з’їсти з добавкою… і знемагати, що й дихати не дає, – каже жінка. – Тут навпаки можна спробувати готувати усілякі смачні напої. Ось ми з чоловіком дуже любимо квас із ревеню чи бузини. А донька десь в інтернеті вичитала рецепт напою, який готується з дині та м’яти – й освіжає, й спрагу тамує.

Про те, що в спеку потрібно споживати якомога більше рідини, наголошують і медики. Зокрема, необхідно пити до 2,5–3 л – зелений чай і компоти з фруктів та ягід. А от газованих і солодких напоїв, а особливо алкогольних – слід уникати. Навіть традиційне в спеку холодне пиво охолоджує лише на короткий час, а потім в організмі залишається тільки алкоголь, який призводить до зневоднення.
Також у спеку медики рекомендують уживати менше висококалорійної їжі. Необхідно відмовитися від звички готувати їжу про запас, як це часто роблять господині.

На вулицю необхідно одягатися в світлий і просторий одяг з натуральних тканин, що не перетискає судини, обов’язково прикривати голову. А ще більше гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ не менш як двічі на день.
Багато людей рятується у спеку за допомогою кондиціонерів. Це, безсумнівно, корисний винахід, та користуватися ним потрібно обережно. Наприклад, важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Крім того, кондиціонер періодично потрібно вимикати і провітрювати приміщення.

Якщо після тривалого перебування на сонці ви відчуваєте симптоми гіпертермії – нудоту, запаморочення, обличчя набуло червоного або блідого відтінку, а перед очима «літають мушки», негайно викликайте лікаря і до його приїзду дотримуйтесь таких правил:
 покиньте зону перегрівання (самі чи з чиєюсь допомогою);
 знайдіть місце на відкритому майданчику в тіні;
 звільніться від верхнього одягу;
 змочіть обличчя прохолодною водою або обгорніть прохолодним мокрим рушником;
 покладіть на голову грілку з льодом;
 випийте прохолодний напій або розчин регідрону (нормогідрону).

У будь-якому разі спека нікому не зіпсує життя, якщо дотримуватися порад медиків і не переоцінювати можливості власного організму. А ще постарайтеся під час спеки при нагоді роззуватися і ходити босоніж по траві. Це поліпшує циркуляцію крові, підвищує загальний тонус організму й активізує біоактивні точки. Як наслідок – хороше самопочуття і справжній літній настрій.
Зазначені поради будуть актуальними протягом усього серпня, адже згідно з інформацією синоптиків саме цей місяць буде найгарячішим улітку. Загалом, в останні роки часто трапляється, що абсолютний максимум температур спостерігається не в найтеплішому місяці року – липні, а в серпні, коли природа ніби прощається з літнім теплом. Так було в 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 роках.

Середньомісячна температура повітря у серпні становитиме +21° при нормі +19°, кількість опадів 56 мм при нормі 50–60 мм. При цьому початок місяця прогнозується дуже теплим. Потім чергування теплих та прохолодних днів на фоні періодичних зливових дощів. На початку місяця інтенсивність спеки досягатиме +36..38º. Найбільш суттєві похолодання ймовірні всередині місяця та всередині третьої декади, коли нічна температура повітря може знижуватися до +6..8º. Ці похолодання супроводжуватимуться дощами.

Світлана Лазоренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x