Черкаські митці представили Україну на фестивалі у Празі

Черкаські митці представили Україну на фестивалі у Празі

Театральні фестивалі в Чехії – найдавніші, їм понад п’ять століть. Тож цілком закономірно, що в будь-яких складниках сценічного мистецтва вони й сьогодні найпрестижніші.

Не став винятком черговий Празький Квадрієнале: фестиваль, що кожні чотири роки збирає кращих сценографів, театральних архітекторів, сценічних дизайнерів, художників костюмів, перформерів, а ще – мистецтвознавців та видавців. Цьогоріч подія триває із 8 до 18 червня.

Від України на Квадрієнале-2023 були представлені 8 арт-об’єктів від 9 художників з різних міст. Тему обрали символічну — «Сад живих речей». У переліку тих, хто був удостоєний такої честі – й черкаські театральні митці Сергій та Наталка Ридванецькі. Їхня робота «Човен» стала метафоричним втіленням стрижневих основ духовного й матеріального в житті українців від найдавніших часів і донині.

«Човен» Ридванецьких символізує життя, спасіння, прихисток. Адже в українській міфології човен – то і лоно матері, і човен-колиска, і навіть човен-домовина, як перехід від земного життя до вічності.

– Він обертається навколо своєї осі, гільзами боронує землю. Рух творить коло безкінечності, циклічності, завершеності. Рух човна – як подорож життя. Рух проти сонця – як відлік часу, що залишився. Щогла завершується хрестом, символом життя вічного, спасіння. І звісно, наш човен наповнений зерном, яке має надію прорости, дати хліб, тож і життя, – пояснила Наталка Ридванецька.

Наступні знакові компоненти роботи майстрів – гніздо і яйце. Вони є неподільними, адже гніздо – це символ роду, а яйце втілює зародок нового життя, його продовження. Доповненням у контексті зазначеного слугує яйце-крашанка як символ Надії, Віри і Воскресіння.

Сергій та Наталка зауважують, що в усіх роботах українців присутня певна частка нашої дійсності, зокрема й воєнної. Адже це голос України, що потерпає від війни, яку розв’язала рф.

Довідково: Ідея виставок театрального мистецтва з’явилась у Чехословаччині ще в середині 60-х років минулого століття. Театральний інститут у Празі взяв на себе головну роль ініціатора та організатора і вже в 1967 році відбулося перше Празьке Квадрієнале. Загалом участь у події беруть понад 50 країн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x