Єдиний внесок встановлюється у розмірі 22 % до бази нарахування

Перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Черкаси Черкаської області Тетяна Рожко інформує, що Єдиний внесок для платників, у тому числі фізичних осіб-підприємців, встановлюється у розмірі 22 відсотки до бази нарахування (частина п’ята ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб-підприємців становить 704 грн на місяць (3200 грн * 22 %).
Із 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до першої групи платників єдиного податку, зобов’язані сплатити єдиний внесок за місяць у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. Відповідні періоди здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу зараховуються пропорційно до сплаченого єдиного внеску.
Отже, для вище зазначених фізичних осіб-підприємців обов’язковою є сплата єдиного внеску у сумі не менше 352 грн щомісяця.

Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплатити за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.
Саме тому наголошуємо, що у разі сплати єдиного внеску у сумі 352 грн за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме півмісяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x