«Українським дітям – українську книгу»: черкаським бібліотекам подарують 5 000 книг

«Українським дітям – українську книгу»: черкаським бібліотекам подарують 5 000 книг

У черкаському сквері «Юність» відбувся захід у межах благодійної акції «Українським дітям – українську книгу». Відвідувачі могли ознайомитися тут із книгами, що пропонують черкаські бібліотеки та книговидавці, опанувати майстер-клас із розмальовки та з виготовлення ляльки-мотанки від Галереї народного мистецтва.

За словами організаторів, акція приїхала до Черкас, де проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які особливо потребують українських книг. Адже метою благодійної акції є безплатне забезпечення дітей українськими підручниками, навчальними посібниками та художньою літературою, щоб кожна дитина могла навчатися та культурно збагачуватися українським словом. Втім, за більш як рік свого існування, акція розширилася, і українську книгу надсилають також для підлітків, дорослих, воїнів. Про це повідомляють у пресслужбі Черкаської міської ради.

«Дня нашого Міністерства і Уряду загалом важливим напрямком діяльності є утвердження ідентичності українських громадян, деколонізація української культури, медійної та інформаційної сфери, – зазначив заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко. – При цьому важливо, що ми не лише знімаємо застарілі монументи й таблички, а обов’язково замінюємо їх. І вилучення з бібліотек російськомовних книг також супроводжується заміною на україномовні. Адже потрібно не лише знімати, а й будувати, додавати, створювати нові наративи. І це об’єднує всіх українців, уряд, книговидавців, громадські та міжнародні організації, які беруть участь в акції. Ми маємо спільні проєкти з посольствами та урядами інших країн, які також сприяють виданню українською мовою книг їхніх авторів. Коли все робиться разом – виходить гарний результат».

Як поінформувала комунікаційниця акції «Українським дітям – українську книгу» Наталія Бовтрук, цього разу організатори привезли на  Черкащину 3 000 одиниць художньої літератури для дітей, підлітків та дорослих. Зокрема, 500 дитячих книг заїхало в обласну дитячу бібліотеку. Також література надійде в заклади освіти. Загалом же заплановано привезти до Черкас 5 000 одиниць сучасної актуальної літератури. Книги розподіляють відповідно до потреб, сформованих владою на місцях.

Нагадаємо, що благодійна акція «Українським дітям – українську книгу» стартувала у березні 2022 року. Ії ініціатори – Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством закордонних справ України за сприяння благодійного фонду «Здоров’я майбутнього».

До акції долучилися видавці зі всієї України, безоплатно даючи книги. За більш як рік її проведення майже 700 000 одиниць української літератури зібрано і доставлено в регіони України та більш як 25 країн світу, де живуть українці. Книги так само безоплатно передають у громади, до бібліотек, освітніх хабів, – скрізь, де їх потребують.

Крім того, за цей час стартували три нових напрями цієї акції. Зокрема, «Українській молоді – європейську книгу», «Українським захисникам – українську книгу» та підтримка українською книгою культурних хабів «Донеччина».

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x