У 98% черкащанок є різні «жіночі» недуги

У 98% черкащанок є різні «жіночі» недуги

У 98% черкащанок, що звертаються до гінеколога, лікарі виявляють дисгормональні порушення, що проявляються різними «жіночими» недугами. Загалом же, на ПМС та мастопатії страждає кожна 4-5 жінка до 30 років та 60% жінок після 50-60 років. Небезпечний наслідок гормональних порушень – психічні розлади та онкопатології: саме тому лікарі і б’ють на сполох через зростаючу поширеність таких проблем зі здоров’ям та їх різке «помолодшання».

Як мінімізувати ризик і не потрапити до зростаючої статистики хворих, про це «Новій Добі» у Черкаському прес-клубі розповіли відомі медичні фахівці міста та області.

– ПМС та мастопатії – дуже поширені наслідки гормональних порушень у жінок. У віці до 29 років ПМС може виникати у кожної 5-ї жінки, до 39 років – у 47-50% жінок, у 49 років – у 55-60%, – констатувала головний позаштатний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров\’я Черкаського МВК, завідувач відділенням патологій вагітності Черкаського пологового будинку № 1 Ольга Гаркавенко. – У 10% випадків ПМС призводить до втрати працездатності і його симптоми можна сплутати навіть із психічними захворюваннями.

– Єдиної причини цих недугів немає. Проте, найбільше ризикують жінки зі світлою шкірою, високим інтелектуальним рівнем розвитку, значним рівнем зайнятості і рівнем стресу – відтак, найчастіше гормональні розлади трапляються у активних молодих, перспективних, активних ділових жінок, ніж у домогосподарок. Серед поширених причин – і хвороби щитоподібної залози, – зазначила завідувач обласним центром планування сім’ї КЗ «Черкаський обласний перинатальний центр» Черкаської обласної ради Юлія Юдіна. – Головна проблема у тому, що більшість жінок симптоми своїх гормональних розладів здоров’я розцінюють як типові «супутники» менструального циклу і переконані, що ці проблеми є типовими для всіх жінок. Але поганий настрій, пульсуючий головний біль та біль у молочних залозах, нудота або блювота, збільшення маси тіла, набряки ніг та живота, коливання артеріального тиску, відчуття страху, тремтіння рук і почервоніння шкіри, дратівливість, відсутність статевого потягу, що виникають за 10 днів до початку «місячних» – це якраз і є найбільш поширені симптоми ПМС.

– А часом за тяжкого перебігу ПМС такі симптоми навіть після «місячних» не зникають, – розповіла гінеколог-онколог онкогінекологічного центру Черкаського обласного онкодиспансеру Ольга Палійчук. – Сучасний стиль життя жінки дуже сприяє загальному порушенню природних ритмів її організму – в тому числі, і гормональних. 150 років тому життя жінки було зовсім інакшим – і не лише через значно меншу кількість шкідливих чинників у середовищі, що її оточувало.
У тодішньої жінки було значно менше менструальних циклів і значно більше пологів з тривалими періодами годування грудьми, а клімакс наступав у 30-35 років.

На сьогодні ж майже кожна четверта жінка до 30 років має проблеми з мастопатією, а після 60 кількість таких жінок зростає до 60%. Особливо суто «жіночі» проблеми зі здоров’ям загрожують поколінню жінок, що народились або мали 3-річний, 6-9-річний чи 12-16-річний вік у період із 1986 по 1991 рік (постчорнобильські роки).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x