Студенти з Черкащини навчалися в Польщі

Студенти з Черкащини навчалися в Польщі

Із 25 червня по 1 липня 2023 року студентки ННІ української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на запрошення польської сторони взяли участь у Міжнародній літній школі «Україна і світ. Кризи, міграція, ідентичності у сучасній культурі». Організатором літньої школи був Університет імені Адама Міцкевича в Познані (Польща). Про це повідомляють в ЧНУ.

 

Проєкт міжнародної літньої школи фінансувала польська Національна агенція академічних обмінів (NAVA) за грантовою програмою Європейського Союзу  «Солідарність з Україною — Європейські університети» (Solidarity with Ukraine — European Universities).  У складі делегації, очолюваної професоркою кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Валентиною Калько, були студентки Олександра Коміренко, Наталія Ведмідь, Яна Лосінець, Єлизавета Орленко, Ірина Семенуха, Наталія Швагер.

 

Роботу Літньої школи відкрив доктор, співробітник Центру міжнародного співробітництва Університету імені Адама Міцкевича в Познані Костянтин Мазур, який презентував університет та консорціум EPICUR та прочитав лекцію «Міждисциплінарність на власному прикладі».

Навчальні дні проходили за інтенсивною програмою: лекції, творчі класи, пізнавальні екскурсії, поєднані з продуктивним дозвіллям.

 

Студенти мали щасливу можливість слухати лекції знаних літературознавців: завідувача кафедри україністики Інституту східнослов’янської філології Університету імені Адама Міцкевича в Познані, професора Ярослава Поліщука, зокрема «Україна в геополітичному та геокультурному контексті сучасності», «Від Центральної та Східної Європи до Східної Європи: концептуалізація регіональної ідентичності в пострадянський простір»; професорку кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства Бердянського державного педагогічного університету Софію Філоненко, зосібна «Популярна культура як універсальний код у сучасному світі»; професорку кафедри культурології та українознавства Запорізького державного медичного університету Тетяну Гребенюк, зокрема «Криза наративу в контексті російсько-української війни».

 

Учасники школи мали змогу не лише слухати лекції, а й брати участь у майстер-класах з малювання, ліплення, сальси та йоги, екскурсії центром Познані, вечорах польської музики, влаштованих доктором Ришардом Купідурою, слухати неповторний спів сестер Миронюк – студенток Інституту східнослов’янської філології Університету імені Адама Міцкевича в Познані. В один із днів учасники школи запросили всіх на Український вечір, під час якого пригостили національними стравами, залюбували народними піснями. На завершення програми дозвілля організатори влаштували Свято ватри, де учасники мали змогу невимушено поспілкуватися, обмінятися враженнями, обговорити перспективи подальшої співпраці, зрештою розважитися.

За час перебування в Літній школі студенти поглибили свої фахові знання, здобули практичні навички презентації себе в нових умовах, відчуття власної ідентичності та вміння розуміти інших. Дні, проведені в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані, засвідчили, що Польща й Україна дуже схожі й водночас різні, переконали, що Україна – це невіддільна (частина/ознака) частина великої Європи, але з власною ідентичністю; відкрили нові можливості глобального світу; підтвердили належність українців до західної цивілізації; засвідчили, що Польща для України виконує роль сполучної ланки між Заходом і Сходом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x