Чи зараховується до страхового стажу при призначенні наукової пенсії період навчання в інституті

«При призначенні пенсії відповідно до Закону України \”Про наукову і науково-технічну діяльність\” передбачено наявність страхового стажу для чоловіків 35 років. У період з 01.09.1968 по 22.06.1973 навчався у педагогічному інституті. Прошу надати роз’яснення чи зараховується до страхового стажу при призначенні наукової пенсії період навчання в інституті».
Ігор, Черкаси

− Відповідно до статті 37 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» однією з умов призначення пенсій за вказаним законом є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зокрема, для чоловіків 35 років.
Частиною 4 статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим законом.
Згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується, зокрема, навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, доктурантурі і клінічній ординатурі.
Іншими словами, при призначенні пенсії за нормами Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» до страхового стажу дописувача, за умови документального підтвердження, буде зараховано час навчання у педагогічному інституті, − роз’яснює Тетяна Рожко, перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Черкаси Черкаської області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x