Від яких недуг позбавить чорниця?

Від яких недуг позбавить чорниця?

Літо – сезон ягід, і цим слід активно користуватися. Одна з літніх ягід – чорниця – не надто поширена на Черкащині, але досить цінна, щоб пошукати її на ринку чи в магазині.
У чорниці містяться антиоксиданти, і це її головний скарб. Завдяки цьому ягода допомагає організму боротися з різними захворюваннями, у тому числі служить для профілактики раку. Чорницю радять уживати абсолютно всім, але особливу користь вона має для жіночого здоров\’я.
До складу цієї ягоди входять вуглеводи, калій, кальцій, фосфор і магній, натрій, мідь, залізо, вітамін С, В1, В6, РР і пантотенова кислота. Крім перерахованих вище властивостей, чорниця корисна для жінок ще й тим, що здатна вичищати з кишечника шлаки і токсини.

Корисні властивості
Регулярно вживаючи чорницю, ви допоможете роботі свого серця і поліпшите зір. Крім цього, ягоди чорниці допомагають упоратися із захворюваннями сечостатевої системи. Завдяки антиоксидантам ягода перешкоджає старінню, поліпшує пам\’ять і сприяє збереженню нормальної ваги.
При заморожуванні чорниця не втрачає корисних властивостей, тож її можна довго зберігати. Чорничний сік вживають як сечогінний засіб і при наявності піску в нирках. Крім цього, завдяки фітоніцидам, які в ній містяться, чорниця допомагає впоратися зі стафілококом, збудниками дифтерії і навіть черевним тифом.
Користь чорниці для жінок полягає у регуляції менструального циклу і налагодженні роботи репродуктивної системи. У косметології дозріла чорниця вважається однією з ягід, що чинить комплексний вплив на шкіру обличчя. Маска на основі чорниці не тільки омолоджує, але й рятує від безлічі косметичних дефектів, повертаючи шкірі обличчя природну гладкість і рівний тон.

Користь листя чорниці
У листі чорниці містяться флавоноїди (зміцнюють судини і поліпшують кров), тритерпенова кислота, вітамін С, ефірна олія, глікозид арбутин і каротиноїди.
Збирати листя чорниці найкраще під час її цвітіння, адже саме в цей період у її складі міститься більше корисних речовин. Листя необхідно висушити в добре провітрюваному приміщенні й упакувати в поліетиленові пакети. Якщо немає можливості збирати листя, його можна придбати в аптеці.

Рецепти здоров’я
• При анемії залийте 6 столових ложок ягід чорниці літрою окропу і дайте настоятися близько 3-х годин. Після цього приймайте по 5–6 склянок настою в день. Курс лікування – місяць. Після 10-денної перерви можна повторити прийом.
• При гіпертонії 4 чайні ложки чорниці залийте чашкою окропу, лишіть на 8 годин, випийте. Щодня потрібно готувати новий настій.
• При цукровому діабеті й сечокам\’яній хворобі слід 2 чайні ложки листя чорниці залити 200 мл окропу, дати настоятися півгодини. Проціджений настій приймати по півсклянки тричі на добу.
• При болях у суглобах – залийте 2 чайні ложки перетертих ягід чорниці склянкою окропу, остудіть. Пийте настій 2–3 рази в день.
• При хронічному коліті потрібно залити столову ложку ягід чвертю склянки окропу і прокип\’ятити 15 хвилин. Потім додайте чверть склянки червоного вина і доведіть до кипіння. Остудіть і приймайте по столовій ложці 3 рази на день.
• При ангіні 100 г сухих ягід чорниці прокип\’ятіть склянкою окропу. Полощіть таким відваром горло три рази в день.
• При стоматиті залийте 2 чайні ложки чорниці 200 мл гарячої води і настоюйте близько 8 годин. Процідити і полоскати рот 4 рази на день.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x