Як уберегти нирки від утворення каменів?

Як уберегти нирки від утворення каменів?

Сечокам’яна хвороба – це системна хвороба нирок, що проявляється утворення каменів. Причини їхнього формування можуть бути різні. Це, зокрема, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, спадковість, забруднена екологія. Про це нам розповів Михайло Чередніченко, лікар урологічного відділення Черкаської обласної лікарні, заслужений лікар України.

Особливо зростає захворюваність нирок останніми роками, коли люди часто споживають продукти ненатуральні, з додаванням консервантів та інших згубних для людини хімікатів. Організм намагається від них очиститися, але це йому не завжди вдається. Те, від чого органи не можуть позбутися, осідає або у суглобах, або у жовчному міхурі, або у нирках.
Теж саме стосується і споживання недоочищеної води. У наш час небагато українців можуть бути впевнені у належному очищенні води, яку подають через водогін. А вона теж може містити мінерали, що осідають у нирках.
Передумовою утворення каменів є застій сечі. Сеча – це колоїдний розчин солей. Якщо вона застоюється, солі осідають і кристалізуються у нирці, сечовивідних шляхах або сечовому міхурі. Склад цих каменів різноманітний. Камені можуть бути уратні (зі згуслої сечової кислоти), оксалатні, фосфатні, білкові. Відповідно до типу каменів лікарі назначають належне лікування.
Проявляється сечокам’яна хвороба зазвичай болем у зоні нирок. Також до її симптомів зараховують зменшення кількості, погіршення кольору сечі, поява домішок у виділеннях. Хвороба нирок, як правило, викликає загальну слабкість, погіршення працездатності, інфекційні процеси стають причиною підвищення температури тіла.
Коли утворюються камені, організм намагається від них позбутися. По сечовивідних шляхах можуть виходити пісок, дрібні камінці. Але якщо почне рухатися значне за розміром утворення – це блокує нирку. Сеча затримується в організмі, внаслідок чого може активізуватися інфекція, що може призвести навіть до гострого гнійного захворювання. У таких хворих найчастіше єдиний вихід – оперативне лікування. Саме тому таким важливим є вчасне та професійне лікування недуг нирок.
Усяке лікування і оздоровлення нирок має бути попередньо узгоджене з лікарем. Адже відомо: якщо через надто активний вплив лікувальних засобів камінь починає рухатися, він блокує нирку, що навіть призводить до термінової госпіталізації хворого. Кожен має робити свою справу, у якій він професіонал. Тому найкраще буде довірити своє здоров’я спеціалісту.
Неправильне лікування сечокам’яної хвороби, як правило, призводить до хронічної ниркової недостатності. А це вже серйозне порушення шлаковидільної функції, яке часто завершується повним виснаженням нирок і гемодіалізом.
На щастя, наука не стоїть на місці. Нині за допомогою новітніх методик є змога дробити камені в нирках на відстані, без оперативного вручання. Є й такий вид лікування, як контактна лазерна терапія. За допомогою лазера камені можна дробити і вилучати. Такі новітні способи лікування дають можливість скоротити час перебування хворого у стаціонарі до 3–4 днів.
Щоб зберегти здоров’я нирок, важливо дотримуватися принципів здорового харчування, активного способу життя, пити чисту воду, чергувати у своєму раціоні кислотні й лужні групи продуктів, що нейтралізують одна одну. У якості профілактики дуже хороший ефект має оздоровлення на курортах із мінеральними водами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x