«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Сорокотязьку філію СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» обслуговує 26 осіб. На фермі працює 5 операторів машинного доїння та одна доярка на заміну, фуражири, трактористи, якій обслуговують міксери та адміністрація.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Зоотехнік Ольга Рекрутюк уже 6 років як прийшла у сферу тваринництва у Сорокотязьку філію СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”». До цього навчалася у Білоцерківському аграрному університеті, потім закінчила аспірантуру, захистила кандидатську роботу. Тоді, зауважує жінка, були зовсім інші умови на фермі: доїння у бачки, ручна подача кормів та приміщення без капітального ремонту. На сьогодні ж філія повністю реконструювала два великі корівники, які обладнали сучасним молокопроводом, кормороздавачем та кормовим столом.
– Наразі наше поголів’я налічує 215 корів дійного стада. Працюємо зараз на перспективу. Поголів’я постійно оновлююється високпродуктивними первістками, плануємо досягти позначки 500 голів високодійного стада. Ми прямуємо до того, щоб повністю автоматизувати ферму, в нас немає контакту людини з молоком, – зауважує зоотехнік. – А ще я вдячна керівництву ферми за те, що маю змогу працювати у своєму селі, отримувати велику стабільну заробітну плату – це дорого коштує у сучасних умовах. Коли і робота подобається, і платять за неї добре, і нікуди не потрібно їхати.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Ніна Мантач – доярка на заміну у Сорокотязькій філії. Була тут за всяких часів, коли робота була фізично важка, вимагала неабиякої витримки.
– Зараз працюється набагато легше і зарплата краща. Все автоматизовано, не потрібно носити важкі бачки і потім рахувати за це копійки. Нині, хвалити Бога, зарплату платять хорошу і вчасно. А ще добре платять за пай. Оскільки вдома маю своє господарство, то беру натуроплатою.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Таїсія Вікторук, голова ради села Сорокотяга, розповідає, що з приходом СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» у селі почали налагоджувати соціальну співпрацю.
– Спільним фронтом за соціальну турботу про громаду ми виступаємо разом з інвесторами СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”». Знаходимо компроміс у вирішенні проблемних питань щодо належного функціонування закладів соціальної сфери, благоустрою села. «Злагода» як найбільший орендар земель громади надавала допомогу в усіх сферах та напрямках діяльності сільської ради: допомагали будматеріалами для ремонту школи та ДНЗ, придбали вікна та двері для церкви, займаються грейдеруванням доріг та розчисткою їх від снігу, підгорткою сміттєзвалища, вивозом сміття з місць громадського користування, кладовища, від приватних помешкань жителів села. Завжди ветеранам і діткам готують подарунки. А ось торік на День села «Злагода» влаштувала нам сюрприз у вигляді концерту від народного артиста України Анатолія Гнатюка.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Ігор Загородній, керуючий відділенням «Пугачівка-Житники» СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”», розповідає про цьогорічний збір урожаю:
– Жнива минають за планом, хоч і через погодні умови урожайність не така, як ми очікували. Проте техніка працює справно, люди мають роботу, яку люблять і за яку отримують хорошу зар­плату. Середня по відділенню – понад 4 тисячі гривень. Тут працює майже 60 осіб.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Анатолій Лебединець – комбайнер. Працює за цим фахом уже 15 років, а у СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» – вже 10-й рік.
– Техніка тут хороша, комфортна, з кондиціонерами, багатофункціональна. За ці роки змінив чимало транспортних засобів, тож досвіду маю чимало, – розповідає пан Анатолій. – Умови роботи у нас, вважаю, найкращі в районі: зарплату і аванс отримуємо вчасно, маємо триразове харчування, забезпечують достойну виплату за паї – хочеш гроші береш, хочеш – зерном.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Василь Безух працює тут трактористом, як сам зауважує, усе життя. Робота подобається, інакше вже б давно пішов. А ще подобається хороше ставлення керівництва, висока зарплата, соціальне забезпечення працівників, а особливо – харчування. – Бо робота на полі та ще й за кермом важка й вимагає багато сил, – каже тракторист. – А ще «Агрофірма «Злагода» – найкращі орендарі. Ми здаємо усі паї, що є на родині: батьків, дружини і мій. Оплату за оренду проводять вчасно, плалять добре: і грошима, і зерном, а також допомагають із оранкою городів – або оплачуюють, або зорюють самі для своїх пайовиків.

«Коли і робота подобається, і платять за неї добре»

Віктор Смілянець, керуючий відділенням СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» у селі Зелений Ріг, розповідає, що з приходом «Злагоди» у село все покращилося до більш високого рівня. Все вчасно орють, сіють, збирають непогані врожаї, а орендну плату за паї платять гарну – люди більше ніж задоволені.
– Лише у натурі наші пайовики отримують 3 тонни хліба, 2 мішки цукру, центнер соняшника, а грошима – 12 150. Це близкьо 10 % від нормативно-грошової оцінки, коли раніше було лише 3 %. Відтак, це одна з найвищих орендних плат у регіоні.
Сам Віктор Смілянець працює у сільськогосподарській сфері понад 28 років. Каже, бачив за цей час багато, різні умови у різний час. А нині – і техніка сучасна, і ставлення до роботи.

Анна Крутіхіна
Фото – Олександр Рибалка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x