Амбулаторія в Моринцях отримала допомогу від Геннадія Бобова

Амбулаторія в Моринцях отримала допомогу від Геннадія Бобова

Село Моринці розкинулося по мальовничих узгір’ях великого яру, в якому протікає невелика тиха річка Корсунка. Здавна на її берегах були левади, городи, випаси, ліси, переліски, тому і селилися там працьовиті люди. Поблизу села виявили курган, поселення трипіль­ської, черняхівської та зарубинецької культур, перші ж документальні згадки про Моринці датуються ще ХVI століттям.

За переказами старожилів відомо, що в селі було декілька криниць із чистою цілющою водою. Одна – неподалік від урочища Ганзик. А ще одна знаходилась недалеко від дороги в Бевзівому Яру. Воду з них не лише пили, а й використовували для лікування, особливо внутрішніх органів. Тепер цих криниць немає, лишилися про їхню чудодійну силу лише легенди-згадки. А від річки залишились тільки сполучні канали та греблі між ставками, які були побудовані в кінці 60-х років ХХ століття.
Село Ситники, за свідченням історика-дослідника Л. Похилевича, спочатку знаходилось в урочищі Тарасівка. Однак, внаслідок частих нападів татар і поляків, село було спалене, а більшість жителів пішла на захід і заснувала, заселила нове село в Звениго­родському повіті. Лишилися лише ті, чия душа прикипіла до щедрої і родючої землі та неповторної краси місцевих крутоярів.

Не лише історією славні наші села. Окрасою наших населених пунктів є Моринський навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня спеціалізована сільськогосподарська школа І–ІІІ ступенів» імені Героя Радянського Союзу А. П. Харковця, де діти із семи навколишніх сіл Моринців, Ситників, Сотників, Саморідні, Виграєва, Пішок та Нехворощі здобувають дошкільну, початкову, базову та середню освіту.
Не дарма говорять, що розумні і щасливі діти – це здорові діти. Про здоров’я наших дітей піклуються не лише батьки та вчителі, а й медичні працівники сільської амбулаторії. Упродовж кількох десятиліть на території Моринської сільської ради діяла дільнична лікарня, збудована за кошти колишнього колгоспу сільською толокою. У ній обслуговували жителів шести населених пунктів. Та, на жаль, уже в наш час, заклад реорганізували. Нині на його базі в частині старого приміщення діє Моринська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, що надає медичні послуги жителям навколишніх сіл, які об’єдналися в єдину сільську територіальну громаду.

В амбулаторії працює дружний колектив медиків-фахівців у складі 8 осіб. Серед них завідувач, сімейний лікар, терапевт із великим стажем роботи Людмила Василівна Гуменюк, досвідчений фельдшер Людмила Петрівна Мариненко, лікар-стоматолог Андрій Трохимович Дишлевий, фельдшер-­акушер Світлана Іванівна Отколенко, лаборант Наталія Михайлівна Кошелєва, медична сестра Інна Михайлівна Прохоренко, молодша медична сестра Ірина Олександрівна Сисак, завідувач аптекою Тамара Іванівна Копійка.
Сільський медичний заклад обслуговує 1 646 жителів із 6 великих сільських населених пунктів та одного хутора. Серед них 245 дітей – школярів і малюків. Зважаючи на віддаленість сіл від Корсунь-Шевченківської ЦРЛ, складне матеріальне становище селян, до амбулаторії приходять люди зі всіма своїми проблемами і хворобами чи просто за порадою. Амбулаторія надає такі послуги: прийом хворих, профілактичні огляди, медичний супровід немовлят, денний стаціонар на 5 ліжок. В амбулаторії обладнані оглядовий та процедурний кабінети.

За останній час у сільській амбулаторії за благодійні кошти провели ремонт внутрішніх приміщень. Придбали частину сучасного медичного обладнання та інвентарю, які так необхідні в роботі. Але не все ще зроблено. Колектив амбулаторії мріє про заміну застарілого обладнання та інвентарю на новий, сучасний, а також про внутрішній туалет. А ще закладу не вистачало якісного інгалятора та бактерицидної лампи для проведення профілактики сезонних і вірусних захворювань, лікування хворих пацієнтів і дезинфекції приміщення.
Із цією проблемою сільський голова та завідувач амбулаторією звернулися до нашого народного депутата Геннадія Борисовича Бобова. І відповідь не змусила себе довго чекати. Незабаром таке необхідне обладнання з’явилося у сільському медичному закладі. Новенький інгалятор дасть змогу відразу двом пацієнтам надавати медичну допомогу в лікуванні органів дихання. А переносна бактерицидна лампа – обробляти й дезинфікувати необхідні приміщення.

Працівники амбулаторії, жителі сіл Моринці, Ситники та навколишніх сіл дякують Вам, Геннадію Борисовичу, за надану допомогу у придбанні сучасного обладнання. Ваша підтримка сільської медицини, а значить сільського населення – свідчення Вашого розуміння важливості цієї галузі на селі. Дякуємо Вам за те, що подбали, аби створити належні умови для роботи сільських медиків. Адже це, у свою чергу, вплине на рівень надання медичних послуг нашим жителям. Низький Вам уклін і довгих років життя та успіхів у нелегкій роботі.

Гуменюк Людмила Василівна, завідувач Моринською амбулаторією загальної практики – сімейної медицини та Мариненко Людмила Петрівна, фельдшер

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x