На Черкащині під час аукціону вартість оренди земельної ділянки зросла до 152 % від НГО

На Черкащині під час аукціону вартість оренди земельної ділянки зросла до 152 % від НГО

У липні цього року під час земельних торгів, організованих Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області, продано права оренди 14 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів) загальною площею понад 173 га. По чотири земельні ділянки продано в Кам’янському, Канівському й Лисянському районах, по одній – у Жашківському та Корсунь-Шевченківському районах. Стартова ціна для всіх ділянок становила 8 % від їхньої нормативної грошової оцінки (НГО). Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Завдяки земельним торгам до бюджетів сільських і селищних рад щорічно надходитиме 442 тис. грн, що на 345 тис. грн більше від стартової ціни.
Найдорожче під час торгів продано права оренди земельної ділянки площею 15,6 га в адмінмежах Лисянської селищної ради, де стартова ціна піднялася до рекордних в області 152 % від НГО: до 101 тис. грн замість початкової – 5,3 тис. грн, тобто в дев’ятнадцять разів.
Також в адмінмежах Жаботинської сільської ради Кам’янського району плата за оренду земельної ділянки площею 18,5 га зросла до 145 % від НГО. Тут же за оренду іншої земельної ділянки площею 3,7 га щорічно сплачуватимуть до 50 % від НГО.

– Такі результати вже вкотре підтверджують доцільність проведення земельних торгів: збільшення вартості оренди землі значно збагачує місцеві бюджети, – зазначила в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога. – Затверджена в червні цього року Кабінетом Міністрів України «Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання й охорони сільськогосподарських земель державної власності та розпорядження ними» заохочує Держгеокадастр, органи місцевого самоврядування до пошуку земель для продажу прав оренди на них. Адже земля, яка може бути виділена громадянам у власність, становитиме лише 25 % від кількості гектарів, наданих у користування через аукціони. Для зручності в планах Держгеокадастру – запровадження електронних земельних торгів.

Довідково:
Земельні торги проводять відповідно до глави 21 Земельного кодексу України «Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах».
Із детальною інформацією про земельні ділянки, права оренди на які виставлені на продаж, можна ознайомитися в розділі «Земельні аукціони» на офіційному веб-сайті Держгеокадастру.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x