У першій половині тижня на Черкащині прогнозують грози

У першій половині тижня на Черкащині прогнозують грози

14 серпня – Перший Спас, або Маковія, який за народним календарем знаменує перші проводи літа і зустріч осені. Після цього дня починають відлітати на південь перші птахи. Бджоли перестають носити медяний хабар, тому пасічники виламують у вуликах стільники. Із першого Спасу вже можна відчути холодні роси. І дійсно, за кліматичними і фактичними даними, на Черкащині з середини серпня починається поступове зниження температурного фону.

Минулі вихідні на Черкащині видалися спекотними та сухими. Температурний фон перевищував кліматичну норму на 6−7º, а денний максимум становив – 33−35º. До речі, рекорд цьогорічного літа +37º, що зафіксований метеостанціями Канів та Сміла 01.07 не перебито. До речі, у цей період спостережень найвища температура +40,1° була зафіксована 08.08.2010 р. метеостанцією Канів.
По всій території області верхній шар ґрунту переважно сухий. Така погода найбільш несприятливо позначається на овочевих та цукрових буряках – зменшуються прирости, спостерігається в’янення та засихання. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

На Черкащині утримується переважно надзвичайний (5 клас) пожежної небезпеки, що відповідає критерію стихійного явища погоди. А на Смілянщині показник пожежної небезпеки перевищує екстремальні значення майже в 2 рази. Тому при відвідуванні лісових масивів, на полях необхідно бути обережними із вогнем, особливо при полюванні. Температура води в р. Дніпро біля Черкас залишається високою +25º, що і надалі сприяє розповсюдженню водоростей, які в свою чергу знижують вміст кисню в воді.

За прогнозом синоптиків, до 16 серпня внаслідок проходження атмосферних фронтів із заходу, на Черкащині очікуються короткочасні грозові дощі, місцями по області у супроводі граду та шквалистого посилення вітру до 15−20 м/с. Спека спаде на 2−3º і температура повітря становитиме: вдень 25−30º, вночі 12−17º.

Із 17 серпня в нашому краї знову встановиться антициклональний характер погоди – опади припиняться, а стовпчики термометрів у денні години досягатимуть спекотних значень – 33º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x