Три факти загибелі риби виявили на Черкащині

Три факти загибелі риби виявили на Черкащині

Станом на 11 серпня Державна екологічна інспекція у Черкаській області спільно із Держрибоохороною Черкаської області виявила три факти загибелі риби на території Чорнобаївського, Уманського та Городищенського районів. Для з\’ясування причин загибелі риби відібрано проби води. Про це «Нова Доба» дізналася від Держекоінспекції у Черкаській області.

Екологічний стан річок і водойм тісно пов′язаний із господарською діяльністю людини. Так, негативно впливає недотримання режиму в прибережних захисних смугах, замулення, занесення, забруднення, зарегулювання стоку. В результаті суттєво знижується здатність водойм і річок до самоочищення.

Керуючись вимогами Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про місцеві державні адміністрації», Державна екологічна інспекція у Черкаській області направила керівні листи райдержадміністраціям та установам щодо організації заходів по недопущенню заморів риби та ліквідації можливих наслідків задухи, що погіршують умови існування водних живих ресурсів.

З метою впровадження інноваційних заходів по вирішенню проблеми цвітіння відкритих водойм, екологи чекають науково обґрунтованих пропозицій від Інституту ботаніки ім. Н. Г. Холодного НАНУ.

Довідково: По території нашої області протікає 1037 річок, найбільша з яких — Дніпро — має протяжність в межах Черкащини 150 кілометрів, а також сім середніх річок — Рось, Тясмин, Гнилий Тікич, Гірський Тікич, Супій, Ятрань, Велика Вись. Решта водойм є малими річками, струмками, ставками тощо.

В останні роки в річках та Кременчуцькому водосховищі, його заплавах та підвідних каналах в спекотний літній період спостерігається масове цвітіння синьо-зелених водоростей в товщі води. Оскільки кисню у воді у двадцять разів менше, ніж у повітрі, риба та інші водні живі ресурси весь час відшукують місця, «багаті» на вміст розчиненого кисню. Від його нестачі водні живі ресурси виснажуються і гинуть, інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху — масову загибель риби від нестачі або ж повної відсутності кисню. Літні задухи збігаються в часі із так званим цвітінням водойм.

При значному збільшенні біомаси водоростей різко погіршується якість води, змінюється кольорова гама, кислотність, в\’язкість, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху. Причина цвітіння — зниження швидкості течії, підвищення температури води, підвищення вмісту біогенних забруднюючих речовин, збільшення показників хімічного та біологічного споживання кисню, що неодноразово підтверджували лабораторні дослідження Держекоінспекції у Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x